tisdag 9 februari 2016

Fettisdag!

Hur brukar du äta din semla? Nu för tiden finns det ju en hel uppsjö av varianter på semlan, men ska jag välja en så blir det den gamla traditionella släta vetebullen med fyllning gjord på en blandning av inkråmet från bullen, mandel, florsocker och grädde. Bullen ska sedan vara toppad med vispad grädde och ett lock med siktat florsocker. 

Den kan antingen vara hembakad...



Semlor
20 stycken

100 g smör
2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
400 g mandel
4 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Topping
8 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt kardemumma och mjölk
Värm till 37 grader
Rör ut jästen med vätskan i en bunke
Tillsätt socker, salt och ca 10 dl mjöl
Arbeta degen tills den blir blank
Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme
Ta upp degen på mjölat bakbord och
knåda den lätt med resten av mjölet
Dela degen i 20 bitar och
 forma runda bullar med kupad handflata
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter
Låt svalna
Skålla mandlarna i kokhett vatten i 3-5 minuter
Häll av vattnet och låt mandlarna svalna
Tryck ut mandeln ur skalet
Skär av en liten hatt på bullarna och lägg dem åt sidan
Gröp ur lite av bullarnas inkråm
Mixa inkråmet, mandlar, florsocker och
ovispad grädde i en matberedare
Fördela mandelsmeten i bullarna
Vispa resten av grädden och
spritsa en krans av grädde på varje semla
Lägg på locken och pudra till sist, med hjälp av en tesil, florsocker över semlorna

eller om man har ont om tid, gjord på köpebulle. Funkar det med :)

Så här går förvandlingen till 

Kapa av toppen på bullen
Gröp ur lite av bullens inkråm
Blanda med en bit mandelmassa och några droppar mjölk
Lägg smeten tillbaka i gropen i bullen
Vispa grädde
Spritsa eller klicka grädde på bullen
Placera bullens lock på toppen
Sikta över florsocker

Ät och njut!

3 kommentarer:

  1. Jag älskar de släta bullarna. Men gillar då inte grädde så det är inte min favorit. Men det ser mysigt ut med alla semlor ändå på ngt sätt. Får en att minnas från barndomen när mormor gjorde specialare till mig. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. På den gamla goda tiden, när semlor bara åts på tisdagar och bara under sju veckor :)
      Kramar!

      Radera
  2. Jag gillar de traditionella semlorna bäst, gärna med hemgjord mandelmassa. Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera