fredag 1 juni 2018

Kategorin grönsaker - och så är det Fredag!

Har under flera år nu försökt introducera vegetariskt här i familjen, vilket har gått med varierad framgång. Dottern är helt med på noterna och önskar "något nyttigt" på frågan vad ska vi äta. De manliga halvan äter men jublar väl inte direkt. 
Men bara för att man äter kött behöver ju det inte innebära att man struntar i att äta grönsaker. Jag försöker alltid ha en sallad eller grönsak till maten.


Vill man äta mer grönt men inte helt avstå från kött kan man utgå från "det gröna" och sedan lägga till lite fisk, kyckling eller kött. Man behöver inte bli vegetarian bara för att man vill äta mer av bönor, grönsakerfrukt och bär

Böngryta
8-10 portioner

1 röd lök, hackad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 selleristjälkar, hackade
3 paprikor i olika färger, i bitar
1 stort knippe bladpersilja, hackad
Olivolja till stekning
3 msk tomatpuré
ca 400 g konserverade körsbärstomater
ca 400 g konserverade blandade bönor,sköljda
1 msk torkad oregano
0,5 tsk salt
Svartpeppar

Tillbehör
(om man vill)
Köttbullar
Kyckling
Fläskfilé
Kryddig korv
Ris
Gryn
Bröd

Gör så här
Fräs alla grönsaker i en skvätt olivolja i omgångar
och lägg över i en stor gryta
Rör i tomatpurén och låt fräsa med i grytan någon minut
Häll i tomaterna och tryck sönder dem lite med en slev eller potatisstöt
Häll i de väl sköljda bönorna
Tillsätt oregano, salt och peppar
Låt sjuda på svag värme utan lock i ca 5 minuter
Toppa med persilja eller färsk oregano och servera med ditt val av tillbehör

Ett snabbt middagstips med utgång från grönsaker är wokade grönsaker med fisk.

 Wokade grönsaker med sprödbakad torsk

Morot
Lök
Paprika
Minimajs
Bambuskott
ca 1 msk Ostronsås
ca 1 msk Fisksås
ca 1 msk Sesamolja
ca 2 msk sweet chilisås
Till servering
Sprödbakade torskfiléer
Nudlar

Gör så här
Skala och skär grönsakerna i stavar
Woka grönsakerna i het panna med olja
Rör om tills grönsakerna är helt färdiga
Smaksätt med såser och oljor   
Tillaga torsken enligt instruktionerna på förpackningen

När det gäller barn kan det ibland vara svårt att motivera dem att äta grönsaker. 
Ett vegetariskt tips, som jag fått från en annan matbloggare, är en böngryta som förskolebarn tror är köttfärssås. 
Hur det gick när den rätten skulle introduceras i vår familj hittar man HÄR.

Vegetarisk böngryta
4 portioner

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 morot
1 förpackning (500g) krossade tomater + vatten att skölja ur den med
2 msk tomatpuré
1 burk (400 g) kidneybönor
Rapsolja till stekning
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1,5 krm chilipeppar 
Salt
Svartpeppar
Till servering
Ris
eller något gryn, t ex kamutvete eller matvete

Gör så här
Skala och hacka löken
Skala och riv moroten
Fräs löken i oljan på medelvärme
Lägg i moroten och pressad vitlök
Låt det bli mjukt
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, balsamvinäger och kryddor
Låt puttra ihop några minuter
Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem
Skölj ur tomatkrossförpackningen med lite vatten och tillsätt det i grytan
Låt koka ca 5 minuter
Smaka av med salt och svartpeppar
Mixa grytan till lagom konsistens (eller inte)
Olja in stavmixern för att inte missfärgas

Idag är det fredag och det vackra vädret ser ut att hålla i sig.
Visst är det helt makalöst att vi haft en sån kanonsommar redan i maj!? 
Bara det håller i sig och inte blir höst lagom tills semestrarna börjar.
Efter jobbet idag bär det av till Ullared för min del. 
Mannen ska ha sina "grabbkompisar" hemma över helgen så jag flyr min kos och passar på att ägna helgen åt shopping istället. Ska bli kul att gå på Gekås. 
När barnen var små åkte jag minst en gång om året för att köpa på mig regnkläder, vinterkläder och leksaker. Men det är länge sedan nu...
På söndag kommer dottern hem från sitt månadslånga äventyr. Först ett besök i Paris och sedan tre veckors praktik på Loro Parque på Tenerifa. 
Längtar efter att få krama om henne och höra hur hon haft det.
Vad har ni för planer för helgen? Ska ni kanske packa picknickkorgen och dra till stranden?

Picknick

Vad ni än hittar på och har för er så önskar jag er en riktigt trevlig helg.

Kram Birgitta

4 kommentarer:

  1. Så här i värmen kör vi mycket dipp och grönsaker (kokta till barnet och råa till mig) och rotsaker. Dippen gör jag på bönor eller kikärtor, kryddar beroende på humör och ibland rör jag i cream fraiche.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönsaker i stavar är ju bra också att ta till i väntan på att maten ska klar. Och med en dipp till blir det säkert ännu mer intressant att äta grönsaker.

      Radera
  2. Jag älskar grönsaker, väljer det framför kött - men vill allra helst ha båda:). Barnens favorit är när jag steker färsk broccoli i vitlök, de är hårt pratglade på mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stekt broccoli är en favorit, blir lite sött karamelliga, men jag har aldrig stekt just broccoli i vitlök. Måste testas. Tack för tipset :)

      Radera