måndag 28 maj 2018

Palsternacksrösti med stekt halloumi och rödlöksvinägrett

Vad för rätt tänker ni er när ni läser namnet rösti?
Jag tänker att det är en form av potatisbullar med lök.
Potatis är helt rätt men det är mer en råraka utan bindemedel. Äts ofta till frukost i ursprungslandet Schweiz. 
Här hemma åt vi rösti till söndagslunch igår och den innehöll, förutom råriven potatis, även palsternacka och morot. Ett sätt att göra av med den sista vinterpotatisen. Men nu längtar jag efter färskpotatis, sill och jordgubbar. 
Jag tänker hela tiden att vi är långt in i sommaren redan, eftersom vi haft så fint sommarväder så länge nu, men vi har ju faktiskt hela sommaren framför oss. Härligt!  Tänk om den kunde fortsätta vara så varm och skön som den hittills varit.
Till röstin stekte jag halloumi och toppade den med en rödlöksvinägrett. 
Röstin blev i och med palsternacka och morot söt i smaken så det salta i osten och syrliga i vinägretten blev fina kontraster.

 Palsternacksrösti med stekt halloumi och rödlöksvinägrett
4 portioner

8 potatisar
3 palsternackor
2 morötter
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här
Skala och grovriv potatis, palsternacka och morot
Blanda ihop med salt och peppar
Tryck ner den fjärdedel i en stekpanna med olja
Stek på medelstark värme i 8 minuter på varje sida
Platta gärna till röstin med stekspaden några gånger under tillagningen 


Rödlöksvinägrett
1 röd lök, finhackad
2 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
1 krm salt
2 msk persilja, finhackad
250 g Halloumi

Gör så här
Blanda rödlök, olivolja, salt och vinäger i en skål
Lår stå 10 minuter
Blanda ner persilja vid servering
Stek halloumin i cm-tjocka skivor
Lägg halloumin på ett fat och ringla över vinägretten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar