tisdag 23 juli 2019

Semestermat

Även om det har blivit en hel del mat på restauranger och andra mathak 
under vår semester, som till exempel

  
rökta räkor på Bakkarøgeriet,

 rödspätta med remouladsås i Rønne och smørrebrød vid Hammershus på Bornholm,

så har det iallafall blivit lite hemlagat mellan varven. 

Så här kommer lite inspiration till semestermat för den där fantasin börjar tryta :)

Överst till vänster: Krossad kokt färskpotatis stekt i vitlök med stekt sparris och små späda kokta morötter. Toppat med hyvlad parmesan.
Överst till höger: Omelett med tärnad kokt färskpotatis, sparris och gröna ärter.




Nederst till vänster: Snabb asiatisk fiskkaka med ljummen nudelsallad.
Nederst till höger: Pasta med kyckling och diverse grönsaker i sötsur tomatsås.

Och här kommer recepten.

Krossad kokt färskpotatis stekt i vitlök 
med stekt sparris och små späda kokta morötter 

Använd kokt potatis som kanske blivit över från en tidigare måltid. 
Krossa dem lätt med  en gaffel.
Koka upp 2 dl vatten i en kastrull och lägg i små späda morötter och koka dem under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd. 
Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar.
Stek de krossade potaisarna i smör tillsamans med ett par krossade vitlöksklyftor. Salta och peppra.
 Stek sparris i lite smör eller olivolja i stekpanna, några minuter på medelvärme. Salta och peppra.
Lägg upp potatis, sparris och morötter på en tallrik och hyvla parmesan över. 


Omelett med tärnad kokt färskpotatis, sparris och gröna ärter.
 4 portioner

Koka 3 tärnade färskpotatisar i ca tre minuter. 
Lägg sedan i 340 g sparris och 240 g gröna ärter 
och koka i ytterligare en minut, tills potatisen är mjuk.
Häll av vattnet och låt svalna.
Dela sparrisen i hälften och finhacka ändarna.
Vispa 4 ägg i en bunke 
och rör ner potatis, ärter och de hackade sparrisändarna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek 1/4 av äggsmeten.
 Rör med en gaffel så att lös smet kan rinna ner mot bottnen.
När omeletten släpper från kanterna, vik den dubbelt och lägg upp på tallrik.  
Gör likadant med resten av äggsmeten.
Servera med sparristopparna och rostat bröd.


 Snabb asiatisk fiskkaka med ljummen nudelsallad
4 portioner

 Banka sönder en stjälk citrongräs och ta bort det grova yttre lagret. 
Skala en bit ingefära, ca 6 cm, och finhacka den tillsammans med den mjukare delen av citrongräset och en halv knippa koriander (med stjälkar och allt), spara några fina blad i en skål med kallvatten. 
Tärna 500 g laxfilé utan skinn i 1 centimeter stora bitar på en skärbräda, för hälften åt sidan och finhacka den andra hälften till en puréliknande färs, blanda sedan färsen med de större bitarna och tillsätt ingefära och citrongräs och korianderhack. 
Krydda med salt och svartpeppar. 
Dela upp färsblandningen i 4 högar och forma dem till 2 centimeter tjocka plättar. 
Sätt en stor stekpanna med nonstickbeläggning på medelvarm till hög värme 
och häll i 1 matsked olivolja. 
Stek laxplättarna i 2 minuter på varje sida, eller tills de fått fin färg. 
Skeda ca 4 tsk sweet chilisås över fiskkakorna och häll en skvätt vatten i pannan, stäng sedan av värmen och skaka pannan så att alla smaker blandas. 
Blanda 1 dl japansk soja, 1 riven klyfta vitlök, 2 msk honung 
och 2 msk mörk sesamolja.
Koka nudlar enligt förpackningen och låt rinna av i durkslag.
Hyvla 2-3 morötterna med en potatisskalare 

och skiva 3 salladslökar samt 1 röd chili i tunna skivor.
Fräs nudlarna i en stekpannan med en skvätt av sojasåsen
i någon minut under omrörning. 
Dra av från värmen och tillsätt hyvlade morötter, salladslök, chili och babyspenat. 
Häll på resterande sås och vänd runt.
Servera fiskkakorna med nudlarna och de sparade korianderbladen.


 Pasta med kyckling och diverse grönsaker i sötsur tomatsås
4 portioner

Koka pasta enligt förpackningen.
Strimla 600 g kycklingfilé.
Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor 
och fräs i olja utan att få färg.
Lägg i kycklingen och stek ytterligare några minuter.
Tillsätt en frp passerade tomater, saften från en apelsin, 0,5 dl ketchup, 
1 msk honung och 1 tsk salt.
Sjud under lock i ca 20 minuter.
Tillsätt valfria grönsaker mot slutet av tillagningen.
Jag använde rester av minimajs, morötter och ärter.
Servera kycklingen i såsen med pastan och hyvla parmesan över.

Fortsatt skön semester!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar