söndag 17 oktober 2021

Pumpatider!

Det är inte bara fina och effektfulla lyktor som man kan göra av pumpor.

Hur jag gjorde dessa lyktor hittar man HÄR. 

Man kan laga god mat också.


Som den här krämigt goda vegetariska böngrytan med butternutpumpa.

 
Vegetarisk böngryta med butternutpumpa och kantareller

2 stor gul lök
 1 vitlök solo
400 g butternutpumpa
350 g potatis
150 g kantareller (15 g torkade)
75 g fänkål
ca 250 g blandade bönor, sköljda
2 dl passerade tomater
0,5 dl tomatpuré
ca 1 dl vatten
1 tsk chipotlepasta
0,25 kruka timjan
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Lägg torkad svamp i blöt i minst en kvart och låt rinna av
eller rensa färska kantareller och dela i lagom bitar
Hacka gul lök och vitlök
Skala och träna potatis och pumpa
Smält en stor klick smör i en gryta och ha i den hackade löken
Låt löken bli mjuk innan pumpan och potatisen går i
Fräs allt under omrörning i ett par minuter
Strimla fänkålen och ha ner den tillsammans med kantareller och bönor i grytan
Ha i de passerade tomaterna
Skölj ur förpackningen med vattnet som du sedan också har ner i grytan
Rör ner tomatpuré och chipotlepastan
Blanda allt
Repa i timjan och smaka av med salt och peppar
Lägg på lock och låt grytan puttra ihop på medelvärme i ca 30 minuter
Späd ev grytan med mer vatten
Smaka av ev med mer salt och peppar

Servera ett gott bröd till.

Hembakt knådfritt bröd


Går inte hela butternutpumpan åt till grytan 
kan man koka soppa på resterna.
Som en liten förrätt.

Butternutpumpasoppa
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar