söndag 14 december 2025

5-minuterssill till julbordet

 
Det börjar dra ihop sig... 

Sill är ett måste 
och med 5-minuterssill
 vänder man ihop olika sorters sill på ett kick.

 
 Äpple- och purjolökssill
 
1 frp 5-minuterssill 
1 rött äpple 
0,25 purjolök 
2 dl crème fraiche1 citron
Färsk timjan  
 
 Gör så här
 Skär 5-minuterssillen i centimeterstora bitar.
Tärna äpple fint och skiva purjolöken tunt.
Blanda äpple och purjolök med crème fraiche, 
fint rivet skal från citron och 
0,25 dl finhackad timjan och vänd ner sillen.
Låt sillen stå minst 30 minuter i kylen före servering.


Granatäppelsill
 
2 frp 5-minuterssill à 420 g
10 kryddpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
6 salladslökar
1–1½ dl granatäppelkärnor


Gör så här
Skär sillfiléerna i ca 1 cm sneda bitar.

Mortla kryddpeppar och senapsfrön grovt och tillsätt det i lagen från paketen.
Ansa och strimla löken.
Varva sill, lök och granatäppelkärnor i en burk med lock.
Häll lagen över och låt stå i kyl till servering.


Sill med rom och creme fraiche

 
1 förp 5-minuterssill - (à 420 g)
1 rödlök
  1,5 dl crème fraiche
  1 dl majonnäs
0,25 dl dill - hackad
0,25 msk citron - pressad
  0,5 krm vitpeppar - nymald
75 g forellrom - eller röd stenbitsrom

 Gör så här
Låt sillen rinna av.
Skala och finhacka löken.
Blanda crème fraiche, majonnäs, lök,
dill, citronsaft och peppar.
Vänd ner rommen.
Skär sillfiléerna i bitar och blanda ner i såsen.
Låt stå i kylen 1 dygn före servering.
Garnera sillen med rom och dill. 

 Krämig sill med krispigt äpple och lime

1 förp 5-minuterssill - (à 420 g)
1 grön chili
1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
1,5 dl creme fraiche
1 syrligt äpple, i små bitar
1 salladslök, strimlad

Gör så här
Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka.
Blanda med limeskal, limesaft och creme fraiche.
Rör ner äpple och salladslök.
Skär sillen i bitar och vänd ner i såsen.
Låt stå i kylen 1 dygn före servering.


Lime- och chilisill

0,5 röd chili
1 lime, finrivet skal och saft
1,5 dl crème fraiche
1 förpackning 5-minuterssill
0,5 rödlök, finhackad

Gör så här
Dela, ta bort kärnorna och strimla chilin
Mixa chili, limesaft och en sked crème fraiche med en stavmixer 
tills blandningen blir rosa i färgen
Vispa den resterande kalla crème fraichen med elvisp 
tills den är fast
Rör samman chiliblandningen med crème fraichen och limeskal
Skär sillen i bitar och vänd ner i såsen med löken
Garnera med finhackad, lök, chili och finrivet limeskal vid servering

6 kommentarer:

  1. Tack för recepten. Sillen med granatäpple skall jag göra. //Lotta

    SvaraRadera
  2. Oj så måna olika sillrecept. Jag kommer inte lägga in sill i år eftersom sonen lovat hålla med all fisk på julbordet. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. För min del blir det endast den vanliga klassiska inlagda sillen på vårt julbord i år.
      Kram och god jul, Pia!

      Radera
  3. Femminuterssill är verkligen toppen! Det kör jag med sedan några år tillbaka. Men jag föredrar klassisk, med klar lag och sillkryddor och röd lök bara. Smakar "mammas sill".
    Kram och God jul!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, "mammas sill" ska det vara 😊 Kram och God jul, Gunilla!

      Radera