lördag 24 maj 2025

Pasta med varmrökt lax, avokado och svart rom

En så enkel och god pastarätt! Man behöver bara koka pastan (men dra av en minut på koktiden). Hälla i grädde och mjölk och låta det puttra några minuter med pastan så grädden får tjockna. Och eftersom laxen redan är klar och avokadon och tomaterna inte ska tillagas så behöver man bara vända i dem, samt dill och rom på slutet. Så enkelt!


Recept från Landleys kök
 
 4 portioner 

500g varmrökt lax
1 röd lök
smör att steka i
400g spaghetti, ex linguine
5 dl grädde
2 dl mjölk
salt, svartpeppar
3 avokado
1 knippe färsk dill (ca 10g)
150g babyplommontomater
1 burk svart stenbitsrom (75g)
 
Gör så här
Rensa laxen från skinn och ben och dela till mindre bitar.

Skär av topp och rot på löken
och skär den i smala klyftor mellan rot och topp.
Smält smör i en stekpanna och stek löken på låg värme tills den mjuknat.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden.
Slå av vattnet.

Ställ tillbaka pastakastrullen på plattan
och slå i grädde och mjölk. Salta och peppra.
Låt det koka i några minuter tills grädden tjocknat en aning.
Rör om då och då i botten med en stekspade, bakkniv eller liknande
så att inte pastan bränner fast.
Vänd i löken och ta kastrullen från plattan.
Lägg i lax, tärnad avokado, grovhackad dill (spara lite till att strö över den färdiga rätten)
och halverade tomater. Blanda allt.
Smaka av med mer salt och peppar, om det behövs.

Lägg upp pastan på uppvärmda tallrikar.
Klicka på rommen, strö över hackad dill och servera med nymalen svartpeppar.
 
 

2 kommentarer:

  1. Oj vad gott det där ser ut. Härlig sommarmat. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lever på hoppet att sommaren är på väg :) Kram!

      Radera