måndag 28 juli 2025

Torsk i panna med örtsås

Nu när vi har några dagars paus från husbil och husbilsmat, läs typ konserver och matsäck i form av mackor, bars och nötter, passar vi på att laga "riktig" mat. Men som ändå går hyfsat snabbt att laga. Idag lagade jag till exempel torsk i örtsås med färskpotatis och gröna ärtor. 
Vad lagar du helst för mat en varm sommardag?


4 portioner

400 g torskfilé
1 gul lök
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl färsk persilja
3 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond
1 dl vatten
1 msk majsstärkelse
700 g potatis
200 g gröna ärtor

Gör så här
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. 
Dela torsken i lagom stora munsbitar, salta och peppra. 

Finhacka lök, persilja och basilika.
Hetta upp smör i en stekpanna med hög kant 
och fräs löken på medelhög värme tills den är genomskinlig. 
Lägg ner fisken i pannan tillsammans med basilika och persilja. 
Stek på medelhög värme ca 2-3 minuter.

Tillsätt grädde, vin, fiskfond och majsstärkelse blandat med vatten. 
Sjud ca 10-15 minuter eller tills fisken är klar. 
Smaka av med salt och peppar. 
Koka under tiden ärtorna i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter.

Servera fisken med örtsås, kokt potatis och gröna ärtor. 
Toppa gärna med färska örter.

 

1 kommentar:

  1. Fisk är alltid gott. Här blev det korv, potatis och pepparrotssås. Kram Pia

    SvaraRadera