lördag 29 december 2012

Ugnsstekt fläskfilé med äpple och lök

Nu efter all julmat är det gott med lite lättare mat.
Dagens recept kommer från kokboken Gott & Lätt med recept på mat med låg fetthalt och få kalorier.
 
Ugnsstekt fläskfilé med äpple och lök
4 portioner
 
500 g fläskfilé
2 tsk soya
2 tsk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm salt
2 krm vitpeppar
4 tunna skivor parmaskinka
1 gullök
4 morötter
2 syrliga äpplen
4 krm gourmetsalt
 
Till servering
Kokt potatis
Sallad

Gör så här
Blanda samman soja, olja, vitlök, salt och peppar
Gnid in fläskfilén med blandningen
Skär lök och morot i tunna skivor
Skär äpplet i klyftor
Blanda lök, morot och äpple i en ugnsfast form och
strö på salt
Lägg fläskfilén ovanpå
Stek i ugn i 200 grader tills innertemperaturen
i köttet är 68 grader, ca 30 min
 
 

Fixa nyårsdukningen med linne och glitter

Som en kontrast till allt rött och grönt, som hör julen till, vill jag ha svart och glittrigt på nyårsfesten, då jag serverar denna nyårsmeny.
Jag dukar gärna med tygservetter, känns lite lyxigt, och låter basen gå i svart, med grått och silver som accentfärger.
Ljus av olika de slag hör ju till för att lysa upp i mörkret.
 

onsdag 26 december 2012

3-rätters Nyårsmeny 2012

Julen hinner knappt avslutas innan det är dags att planera för nästa festliga tilldragelse, Nyårsfesten.

Mitt förslag på Nyårsmeny kommer här!
 



 
Skaldjurspaté med romsås
6-8 portioner
 
150-200 g crabfish, urkramad
1 dl dill, finhackad
5 ägg
5 dl grädde
0,5 dl smörgåskaviar
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Garnering
200 g räkor, skalade
Citron
Sallad
Tomat
Gurka
Dill

Romsås
4 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
4 msk röd stenbitsrom
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1 liter
Lägg crabfishen i botten av formen och
strö över dill
Blanda ägg, grädde, kaviar, salt och peppar
Häll äggblandningen i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme
Blanda alla ingredienser i romsåsen och
ställ kallt fram till servering
Garnera den kalla patén och servera den kall med romsåsen

 
 
 
 
Ugnsbakad torskrygg
med rödvinssås och rökt sidfläsk
  4 portioner
 
600 g färsk torskrygg
1 dl flytande fiskfond
1,5 dl rödvin
1 dl vatten
3 cl Kinsesisk soya
1 st charlottenlök
100 g rökt sidfläsk
Salt
Peppar
 
Till servering
Pressad potatis
Sallad
 
 
Gör så här
Hacka charlottenlöken till såsen fint 
Fräs löken mjuk med en klick smör i en kastrull
Slå på rödvinet, fiskfonden och vattnet
Låt det koka ihop i ca 10 min
Tillsätt soya och smaka av med salt och peppar
Red ev av såsen med Maizena och
avsluta med en klick smör för att "blanka av" såsen
 
Smörj en ugnsfast form och lägg i torskryggen
Salta och peppra torsken
Använd stektermometer och ugnsbaka torsken i 150 grader
tills den nått 56 grader i inner temperatur
Ta ut torsken och låt den vila ett par minuter
Tärna sidfläsk och fräs den knaprigt i en stekpanna
Skär upp fisken i portionsbitar och lägg på tallrik
Servera med pressad potatis, sidfläsk, rödvinssås och en sallad
 

 
 
 
Toppa päronen med

Honungsrostade valnötter

1 dl valnötter
1 msk honung

Gör så här
Rosta valnötterna försiktigt i en torr stekpanna
Tillsätt honungen och låt puttra i 5-6 minuter
Rör om då och då
Häll upp nötterna i en skål och låt svalna
 

 
 
 
Som dryck till förrätten passar ett torrt och fruktigt vin,
t ex ett Riesling, som även går utmärkt att dricka till varmrätten. 
Vill man bryta av med annan dryck till varmrätten
kan ett lättare röd vin passa.
Till efterrätten passar ett sött portvin .
 
Vill du använda ett och samma vin genom hela måltiden kan jag rekommendera det aromatiska vinet Sauternes.
Naturligtvis går det lika bra att dricka vatten,
med eller utan kolsyra.
 
En kopp kaffe kan passa att avsluta måltiden med
och till det är det gott med något sött,
t ex en Marsipanboll.
 
 
 

måndag 24 december 2012

söndag 23 december 2012

Da´n före doppareda´n

 
I dag tänder vi det fjärde och sista ljuset i adventsstaken och i morgon är det självaste JULAFTON. 
Det är grötkokardags och jag ska koka en stor laddning julegröt så det räcker både till ett fat åt Tomten, som vi ställer ut på trappen för att inte råka ut för hans missnöje, och åt oss till frukost i morgon bitti.
För att göra gröten extra god brukar jag koka den på Gammaldags mjölk, som innehåller mellan 3,8 och 4,5 % fett, och lägga i en kanelstång som får koka med. Gröten äter vi sedan med kanel, socker och mjölk och till det vörtbröd med julskinka och senap.
Det hela sköljs förstås ner med julmust. Är det julafton så är det =)

fredag 21 december 2012

Städtips i Min Lilla Kokvrå

Har du panik inför årets julstädning? Börjar du känna av stressen inför julen och oroar dig för hur du ska hinna städa innan släkten kommer på besök?


I Min Lilla Kokvrå blir det iallafall ingen storstädning inför julen. Där ser jag bara till att plocka bort saker från bänkarna, som disk, flaskor, reklamblad och hushållsmaskiner, och torkar på sin höjd rent de fria ytorna med vatten och såpa, det sprider ju en härlig hemtrevlig doft. Sedan lägger jag i stället lite mer krut på att snygga till de rum som är viktigast för gästerna. Hallen är det första intrycket för gästerna, där ställer jag skor i ordning, tar undan onödiga kläder och ser till att gästerna har galgar att hänga sina ytterkläder på. Badrummet tycker jag är viktigt att det är fräscht, där dammar jag, tvättar ur handfat och toa och hänger upp rena handdukar. I resten av huset ser jag till att plocka undan sådant som ligger framme i onödan och drar över golven lite snabbt med dammsugaren, eftersom vi har en så mörk årstid och gästerna ändå inte ser om det är lite damm i hörnen. Jag torkar bort synliga fläckar med vatten och såpa, dämpar belysningen och tänder levande ljus. Till sist placerar jag ut lite julblommor och vips, så har julstämningen infunnit sig.

Efter julen och alla helgerna  kan det kanske vara läge för en större rengöring i hemmet, t ex rensa avlopp, städa garderober med mera. Men nu, så här inför jul då vi ändå har fullt upp med så mycket annat, tycker jag gott att det räcker med en snabbstädning och att vi kan strunta i att fönstren inte är nyputsade eller golvlisterna avtorkade, utan istället njuta av mörkret och lugnet och koppla av med en glögg i soffan.

 

torsdag 20 december 2012

Dags att ta på julgransögonen och att ta fram stora knäckgrytan

Det drar ihop sig! Börjar bli hög tid att ge sig ut på julgransletning. Jag har hört att det är svårt att få tag på gran pga all snö men som tur är har vi en stor naturtomt, så här kan vi alltid hitta någon liten gran att ta in. Och precis som granen, så är julgodis ett måste till jul. Även det är det hög tid att börja med. Den gamla favoriten knäck är godast, om du frågar mig. Jag har redan gjort en del godis men jag tänkte även göra sirapsäpplen, inte minst för att de är så dekorativa och får mig att tänka på en riktig gammeldags
 
Så på med  julgransögonen och fram med stora knäckgrytan, snart är det jul!

onsdag 19 december 2012

Planera din matlagning och spara både tid och pengar

Att laga vardagsmat tror jag absolut inte alla ser som en rolig aktivitet, utan mest som ett nödvändigt ont, som många stressar upp sig över.
Lösningen för att matlagningen till vardags inte ska kännas så jobbig och vara så tidskrävande tror jag är planering. När jag ska handla mat har jag i stora drag tänkt igenom vad jag ska laga för maträtter under en vecka och jag har tittat i mina skåp vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med, innan jag åker till affären. På så sätt slipper jag stå i affären och fundera på vad vi ska äta, jag undviker att få dubbletter av något i skåpen och jag har ingredienser hemma till maträtterna jag tänker laga. Men även om jag gillar att laga mat och gärna planerar min matlagning i förväg vill jag inte stå i timtal vid spisen en vardagskväll efter jobbet, därför uppskattar ja recept som är enkla och går snabbt att tilllaga. Jamie Oliver har samlat 50 helt nyskapade recept i en bok, där han dessutom lär ut knep hur man lagar recepten på under 30 minuter. En bok helt i min smak!

Genom att planera sin matlagning sparar vi inte bara tid utan vi minskar även risken att behöva slänga mat i onödan. Vi slänger på tok för mycket mat, så planera och ta tillvara på allt du handlar. Släng inte maten utan Ta makten över matresterna och använd dem t ex i en lunchlåda. 
 
Se det som en utmaning att laga något av det som håller på att bli gammalt.



tisdag 18 december 2012

Kryddmix till kycklingrätter

Det är såå smidigt att använda sig av färdig kryddmix när det ska lagas kycklinggryta.
Santa Marias Green Curry är en favorit här hemma.
 
 
Stek eller woka kyckling, strö över kryddmix, tillsätt kokosmjölk och låt koka i 3 min.
Jag brukar även använda grönsaker på burk i grytan, t ex bambuskott och vattenkastanjer.
Till grytan serverar
jag Jasminris och en grönsallad. 
En annan kycklingrätt som är populär här hemma är paprikakyckling och vill man ha recept på currykyckling med blomkålsris hittar man det här.
 

måndag 17 december 2012

Knäck- och Pralintillverkning

I dag har jag gjort julgodis och använt mina pralinformar för att gjuta Tobleronepraliner.

Jag gjorde även knäckklubbor med polkagris och vanlig knäck med hackad mandel.
Polkagris är gott att blanda i mycket, varför inte prova att baka Polkagrisbiscotti.

söndag 16 december 2012

3:e advent och en vecka kvar till jul

3:e advent och lugnet har just lagt sig efter vårt vinterkalas. Det avlöpte helt utan missöden och besöket hos Tomten var mycket uppskattat. Resten av dagen kommer jag att tillbringa antingen i soffan eller på sängen och göra så lite som möjligt och ladda inför nästa veckas julstress.

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig 3:e advent.

fredag 14 december 2012

Låt kryddor sprida en ljuvlig juldoft

Ofta förknippar man händelser eller personer med olika dofter, och julen, tror jag, är en tid många starkt förknippar med dofter av olika slag, kryddor, gran, stearin,  hyacint, ja, listan kan göras lång beroende på vad man har för personliga minnen kring jul.
För att få den där speciella doften av jul kan man pynta och dekorera på ett enkelt sätt med kryddor, apelsiner och pepparkakor. Ett mysigt pyssel som engagerar hela familjen. Baka pepparkakor och låt doften sprida sig. Dekorera sedan  pepparkakorna med kristyr och knyt vackra band som ni hänger upp dem i. Har ni inte tid eller lust att baka går det lika bra att dekorera köpepepparkakor. Blir dock svårt att göra hål för bandet, men prova att fästa band eller snöre med en klick kristyr.

Kristyr
 
3 dl florsocker
Äggvita från ett litet ägg
2 krm ättiksprit
Karamellfärg
 
Gör så här
Blanda florsocker, äggvita och ättiksprit
Rör så det blir en slät kristyr
Färga kristyren med valfri karamellfärg
Tänk på att kristyren blir lösare ju mer karamellfärg du blandar i,
 för att få kristyren fastare blanda i mer florsocker
Häll kristyren i en plastpåse och klipp ett LITET hål i ett av hörnen
Låt fantasin flöda och dekorera pepparkakorna i vackra mönster
 
 
Apelsiner brukar vara stora och fina så här års och har en doft som iaf jag förknippar med jul. Dekorera apelsinerna med kryddnejlikor, lägg dem i en skål tillsammans med blandade julkryddor som anis och kanel och låt dem sprida en ljuvlig juldoft.
 




torsdag 13 december 2012

Elva nätter före jul och det är såå långt till sommaren

Här var det tidig uppgång med lussekatter och pepparkakor till frukost.
Lussebullarna med smörkräm blev riktigt saftiga och goda.
 
I dag är det alltså elva nätter/dagar till jul och i helgen ska vi ha vinterkalas, men oj vad jag längtar till sommaren och alla sommarkalas. Att jag inte riktigt kan uppskatta vintern just nu beror nog på att det är ganska så hektiskt inför jul, annars tycker jag om vintern och vinteraktiviteter, men mörkret och kylan får mig just nu att längta till sommaren och sköna dagar på stranden.
 
 
Dessutom är det 20 grader kallt i dag, tur att vi har gott om ved. Att elda med ved kan tyckas vara tidskrävande men dagar som i dag uppskattar man den tiden man lagt ner eftersom det spar en massa pengar, som vi kan använda till något roligare, t ex en resa till värmen.
 
Men i dag är det Lucia och firande med ljus, glögg och gemenskap, som kommer att värma oss på många olika sätt.
 
Ha en fin dag!
 
 

onsdag 12 december 2012

Tre saker jag vill ha just nu

I helgen blir det vinterkalas här hemma med barnens alla kusiner och deras föräldrar och inför den drabbningen är det tre saker jag önskar mig.
                                Duk som går att torka av      
                                     
                                    Fläckboken                 Barn som lärt sig vett och etikett

 
 
 
I samband med kalaset ska vi även åka och lämna barnens önskelistor hos

Saftiga Lussebullar med saffranssmörkräm

I morgon är det Lucia så idag ska jag baka Lussebullar
 och tänkte baka efter det Här receptet.
 
 
Smörkrämen gör säkert bullarna saftiga och goda.
I vanliga fall brukar jag baka med Kesella men som sagt i år ska jag prova nytt.

lördag 8 december 2012

Presenttips på något enkelt att ta med som gåva på festen

Behöver du presenttips till festen?
 

 
Jag har tidigare tipsat om Kladdkaka på burk som är en kul och annorlunda present.
 
Man kan också baka pärlsockerstjärnor som du gör hål i och trär röda sidenband igenom,
en julgåva som är både smarrig och dekorativ i fönstret.
 
Du kan göra eget julgodis som du virar in i fint papper och knyter ett juligt band om.
 
Eller så gör du helt enkelt egen pepparkakskrydda.

fredag 7 december 2012

Nötfärsbiffar fyllda med kryddsmör

Pannbiff är klassisk husmanskost som man kan variera på en rad olika sätt. Man kan välja att servera den traditionellt med stekt lök, potatis och skysås eller som här fyllda med kryddsmör.
 
Nötfärsbiffar fyllda med kryddsmör
4 portioner
 
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
2msk ströbröd
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
60 g kryddsmör 
 
Gör så här
Blanda ägg, mjölk ströbröd, salt och peppar i en bunke
Blanda i färsen
Forma biffar och fördela kryddsmöret i biffarna 
 Förslut biffarna och stek på hög värme 1 minut på varje sida så de får stekyta
Efterstek biffarna i en ugnsfast form i ugnen i 200 grader i 10 minuter
 
Till servering
Potatis
Brunsås
Gröna ärtor
Tomater och Gurka

Man kan också fylla biffarna med fetaost.

torsdag 6 december 2012

Kasslerlåda med ananas och ingefärssås

Här i Min Lilla Kokvrå har det varit dålig uppdatering av middagsmat de senaste dagarna.
Men jag tror det är julstressen som börjar göra sig påmind. Det är konstigt men allt ska ske just innan jul, inte bara alla julevenemang utan även när det gäller jobbet med div möten och föreläsningar. Den här veckan har varit fullbokad både med jobb och privata aktiviteter. Dessutom kom snön som en överraskning (I ÅR IGEN) och dottern var i akut behov av ett par rejäla vinterkängor. Men även om det har varit full körning måste vi ju äta men det har blivit hastigt värmda fiskpinnar med Kinamix och annan snabbmat som inte kräver någon förberedelse, inte mycket till matlagning den här veckan alltså.
Men jag tänker lägga in sill någon av de närmsta dagarna så håll utkik efter de recepten.

Håll till godo så länge med ett recept jag tidigare bloggat om,

måndag 3 december 2012

Kom i julstämning med pyssel och stämningsfull julmusik

För att komma i julstämning brukar det första jag gör vara att köpa glögg-te och fylla upp min speciella glögg-te-burk, som sedan får stå framme och pryda sin plats i köket. Den är det första i julväg som kommer fram här hemma, näst efter adventsljusstakar och stjärnor förstås.

Sedan brukar jag bläddra i diverse julböcker för att komma i stämning
och för att planera mitt julpyssel. 
Här är några förslag på böcker med pyssel, mat och godis till jul. 
Läs och börja planera för din drömjul.

                                    Vår julkokbok                                               Julboken

                                                                  Julgodis  

När jag julpysslar brukar jag alltid sätta på en CD med julmusik som jag förknippar med mina barndoms jular. Det är särskilt Mer jul med Adolphson & Falk, Jul igen med Just D och Tomten, jag vill ha en riktig jul med Busungarna som får mig i julstämning. Nu kan ni säkert räkna ut under vilka årtionde jag växte upp.

lördag 1 december 2012

Mjuk saffranskaka till adventskaffet

1:a december och nedräkningen mot julafton har börjat. Snöflingorna dalar sakta ner utanför fönstert och vinterlandskapet breder ut sig. En mer stämningsfull advent får man leta efter.
I dag har jag bakat mjuk saffranskaka till adventskaffet, då jag även kommer att bjuda på  toscamuffins och dumlekakor och glögg med snittar.

Mjuk saffranskaka

1,5 dl torkade finhackade fikon
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 påsar saffran
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl russin

Gör så här
Mortla saffranet med lite av sockret
Rör smör, socker och saffran poröst
Rör ner ett ägg i taget
Blanda mjöl, bakpulver, fikon och russin
Rör ner mjölblandningen i smeten
Klicka ut smeten i en smord och bröad form
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 45-50 min