måndag 31 december 2012
lördag 29 december 2012
Ugnsstekt fläskfilé med äpple och lök
Dagens recept kommer från kokboken Gott & Lätt med recept på mat med låg fetthalt och få kalorier.
Gör så här
Blanda samman soja, olja, vitlök, salt och peppar
Gnid in fläskfilén med blandningen
Skär lök och morot i tunna skivor
Skär äpplet i klyftor
Blanda lök, morot och äpple i en ugnsfast form och
strö på salt
Lägg fläskfilén ovanpå
Stek i ugn i 200 grader tills innertemperaturen
i köttet är 68 grader, ca 30 min
Fixa nyårsdukningen med linne och glitter
Jag dukar gärna med tygservetter, känns lite lyxigt, och låter basen gå i svart, med grått och silver som accentfärger.
Ljus av olika de slag hör ju till för att lysa upp i mörkret.
onsdag 26 december 2012
3-rätters Nyårsmeny 2012
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Garnering
200 g räkor, skalade
Citron
Sallad
Tomat
Gurka
Dill
Romsås
4 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
4 msk röd stenbitsrom
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1 liter
Lägg crabfishen i botten av formen och
strö över dill
Blanda ägg, grädde, kaviar, salt och peppar
Häll äggblandningen i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme
Blanda alla ingredienser i romsåsen och
ställ kallt fram till servering
Garnera den kalla patén och servera den kall med romsåsen
Honungsrostade valnötter
1 dl valnötter
1 msk honung
Gör så här
Rosta valnötterna försiktigt i en torr stekpanna
Tillsätt honungen och låt puttra i 5-6 minuter
Rör om då och då
Häll upp nötterna i en skål och låt svalna
måndag 24 december 2012
söndag 23 december 2012
Da´n före doppareda´n
Det är grötkokardags och jag ska koka en stor laddning julegröt så det räcker både till ett fat åt Tomten, som vi ställer ut på trappen för att inte råka ut för hans missnöje, och åt oss till frukost i morgon bitti.
För att göra gröten extra god brukar jag koka den på Gammaldags mjölk, som innehåller mellan 3,8 och 4,5 % fett, och lägga i en kanelstång som får koka med. Gröten äter vi sedan med kanel, socker och mjölk och till det vörtbröd med julskinka och senap.
Det hela sköljs förstås ner med julmust. Är det julafton så är det =)
fredag 21 december 2012
Städtips i Min Lilla Kokvrå
I Min Lilla Kokvrå blir det iallafall ingen storstädning inför julen. Där ser jag bara till att plocka bort saker från bänkarna, som disk, flaskor, reklamblad och hushållsmaskiner, och torkar på sin höjd rent de fria ytorna med vatten och såpa, det sprider ju en härlig hemtrevlig doft. Sedan lägger jag i stället lite mer krut på att snygga till de rum som är viktigast för gästerna. Hallen är det första intrycket för gästerna, där ställer jag skor i ordning, tar undan onödiga kläder och ser till att gästerna har galgar att hänga sina ytterkläder på. Badrummet tycker jag är viktigt att det är fräscht, där dammar jag, tvättar ur handfat och toa och hänger upp rena handdukar. I resten av huset ser jag till att plocka undan sådant som ligger framme i onödan och drar över golven lite snabbt med dammsugaren, eftersom vi har en så mörk årstid och gästerna ändå inte ser om det är lite damm i hörnen. Jag torkar bort synliga fläckar med vatten och såpa, dämpar belysningen och tänder levande ljus. Till sist placerar jag ut lite julblommor och vips, så har julstämningen infunnit sig.
Efter julen och alla helgerna kan det kanske vara läge för en större rengöring i hemmet, t ex rensa avlopp, städa garderober med mera. Men nu, så här inför jul då vi ändå har fullt upp med så mycket annat, tycker jag gott att det räcker med en snabbstädning och att vi kan strunta i att fönstren inte är nyputsade eller golvlisterna avtorkade, utan istället njuta av mörkret och lugnet och koppla av med en glögg i soffan.
torsdag 20 december 2012
Dags att ta på julgransögonen och att ta fram stora knäckgrytan
onsdag 19 december 2012
Planera din matlagning och spara både tid och pengar
Lösningen för att matlagningen till vardags inte ska kännas så jobbig och vara så tidskrävande tror jag är planering. När jag ska handla mat har jag i stora drag tänkt igenom vad jag ska laga för maträtter under en vecka och jag har tittat i mina skåp vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med, innan jag åker till affären. På så sätt slipper jag stå i affären och fundera på vad vi ska äta, jag undviker att få dubbletter av något i skåpen och jag har ingredienser hemma till maträtterna jag tänker laga. Men även om jag gillar att laga mat och gärna planerar min matlagning i förväg vill jag inte stå i timtal vid spisen en vardagskväll efter jobbet, därför uppskattar ja recept som är enkla och går snabbt att tilllaga. Jamie Oliver har samlat 50 helt nyskapade recept i en bok, där han dessutom lär ut knep hur man lagar recepten på under 30 minuter. En bok helt i min smak!
Genom att planera sin matlagning sparar vi inte bara tid utan vi minskar även risken att behöva slänga mat i onödan. Vi slänger på tok för mycket mat, så planera och ta tillvara på allt du handlar. Släng inte maten utan Ta makten över matresterna och använd dem t ex i en lunchlåda.
tisdag 18 december 2012
Kryddmix till kycklingrätter
Jag brukar även använda grönsaker på burk i grytan, t ex bambuskott och vattenkastanjer.
Till grytan serverar jag Jasminris och en grönsallad.
måndag 17 december 2012
Knäck- och Pralintillverkning
Polkagris är gott att blanda i mycket, varför inte prova att baka Polkagrisbiscotti.
söndag 16 december 2012
3:e advent och en vecka kvar till jul
Jag önskar er alla en fortsatt trevlig 3:e advent.
fredag 14 december 2012
Låt kryddor sprida en ljuvlig juldoft
För att få den där speciella doften av jul kan man pynta och dekorera på ett enkelt sätt med kryddor, apelsiner och pepparkakor. Ett mysigt pyssel som engagerar hela familjen. Baka pepparkakor och låt doften sprida sig. Dekorera sedan pepparkakorna med kristyr och knyt vackra band som ni hänger upp dem i. Har ni inte tid eller lust att baka går det lika bra att dekorera köpepepparkakor. Blir dock svårt att göra hål för bandet, men prova att fästa band eller snöre med en klick kristyr.
torsdag 13 december 2012
Elva nätter före jul och det är såå långt till sommaren
onsdag 12 december 2012
Tre saker jag vill ha just nu
Duk som går att torka av
Saftiga Lussebullar med saffranssmörkräm
lördag 8 december 2012
Presenttips på något enkelt att ta med som gåva på festen
fredag 7 december 2012
Nötfärsbiffar fyllda med kryddsmör
torsdag 6 december 2012
Kasslerlåda med ananas och ingefärssås
Men jag tror det är julstressen som börjar göra sig påmind. Det är konstigt men allt ska ske just innan jul, inte bara alla julevenemang utan även när det gäller jobbet med div möten och föreläsningar. Den här veckan har varit fullbokad både med jobb och privata aktiviteter. Dessutom kom snön som en överraskning (I ÅR IGEN) och dottern var i akut behov av ett par rejäla vinterkängor. Men även om det har varit full körning måste vi ju äta men det har blivit hastigt värmda fiskpinnar med Kinamix och annan snabbmat som inte kräver någon förberedelse, inte mycket till matlagning den här veckan alltså.
Men jag tänker lägga in sill någon av de närmsta dagarna så håll utkik efter de recepten.
måndag 3 december 2012
Kom i julstämning med pyssel och stämningsfull julmusik
Vår julkokbok Julboken
Julgodis
När jag julpysslar brukar jag alltid sätta på en CD med julmusik som jag förknippar med mina barndoms jular. Det är särskilt Mer jul med Adolphson & Falk, Jul igen med Just D och Tomten, jag vill ha en riktig jul med Busungarna som får mig i julstämning. Nu kan ni säkert räkna ut under vilka årtionde jag växte upp.
lördag 1 december 2012
Mjuk saffranskaka till adventskaffet
I dag har jag bakat mjuk saffranskaka till adventskaffet, då jag även kommer att bjuda på toscamuffins och dumlekakor och glögg med snittar.
1,5 dl torkade finhackade fikon
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 påsar saffran
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl russin
Gör så här
Mortla saffranet med lite av sockret
Rör smör, socker och saffran poröst
Rör ner ett ägg i taget
Blanda mjöl, bakpulver, fikon och russin
Rör ner mjölblandningen i smeten
Klicka ut smeten i en smord och bröad form
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 45-50 min












