I helgen kände jag att jag var tvungen att ta hand om lite sommaräpplen
så de inte skulle bli förstörda, eller uppätna av älgarna för den delen.
Har nämligen haft vissa problem med dem under åren.
Bildbevis när älgarna kalasade på våra äpplen för några somrar sedan.
Men eftersom det var såå fint väder i helgen ville jag inte stå i köket allt för länge,
så det blev en supersnabb variant av äppelmoskok.
Jag skalade äpplena, delade dem i stora bitar, kokade i ca 5 minuter,
mixade med stavmixer, tillsatte syltsocker, kokade ytterligare 3 minuter
och hällde upp på burkar.
så det blev en supersnabb variant av äppelmoskok.
Jag skalade äpplena, delade dem i stora bitar, kokade i ca 5 minuter,
mixade med stavmixer, tillsatte syltsocker, kokade ytterligare 3 minuter
och hällde upp på burkar.
Klart på ett kick och jag kunde gå ut och njuta av solen,
och av ett synnerligen gott äppelmos idag på morgongröten :)
Äppelmos
ca 0,5 L
1 kg äpplen
(med skal och kärnhus)
(med skal och kärnhus)
1 dl vatten
ca 2,5 dl syltsocker
Gör så här
Skala och kärna ur äpplena
Dela dem i stora bitar,
det ska bli 1 liter skalade och tärnade äpplen
Koka äppelbitarna i ca 5 minuter
Mixa med stavmixer
Tillsätt syltsocker
Koka ytterligare ca 3 minuter
Häll upp på väl rengjorda burkar
Vet inte exakt hur lång hållbarhet det här moset har,
men ett par veckor i öppnad burk i kylen bör det hålla,
och betydligt längre i oöppnad.
Otroligt att älgarna vågar sig så nära människorna. Gott med mos. Det gjorde jag när barnen var små. Då gick det åt. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaDe här älgarna var inte ett dugg blyga. En rolig kommentar från en av ungarnas kompisar var:
Radera"Vi i vår familj brukar åka på älgsafari, och inte se en enda älg, och ni har dem hemma i trädgården. Orättvist!" :)
Hej.
SvaraRaderaEtt jättegott mos, har gjort det ett par gånger.
Gjorde nytt idag men fick det lite för löst, kan jag göra något för att få det fastare.?
Hej! Google är en fantastisk tjänst på nätet ;) och när jag söker på "Kan man koka om för lös sylt/mos?" får jag fram detta: Tycker man att sylten är för lös går det bra att koka om sylten och tillsätta extra pektin. Koka upp, dosera och koka några minuter enligt anvisning på förpackningen. Fruktpektin går att köpa både flytande och som pulver. Men se till att köpa en sort som ska tillsättas efter sockret. De som ska tillsättas före sockret kan inte användas för omkokning. Pektin hittar man i de flesta livsmedelsbutiker, det brukar finnas på hyllorna för bakartiklar.
RaderaJag läste också att äpplen innehåller naturligt pektin, så antagligen har dina äpplen den här gången innehållit lite för lite.
Lycka till om du provar att koka om ditt ms. Hör härna av dig om resultatet. /Birgitta
Tack för svar.
SvaraRaderaJag ställde in moset i kylen, det blev lite fastare när det blev riktigt kallt, gjorde en rulltårta med det och det blev väldigt bra.🤗
Har alltså inte behövt koka om det men vet hur jag gör om det händer igen.
Idag gjorde jag en omgång till, så jättelätt o så gott. Berith
Ska nog ta och koka en omgång mos jag med. Tycker det är gott på morgongröten :)
RaderaÄpplemos och Aprikos sylt tillsammans är kanongott att lägga i rulltårta.
SvaraRaderaEn bondmora lärde mig detta🙂
Tål att testas :)
RaderaTack för bra recept 😊 Jag gjorde hemlagad äppelmos för första gången och på egenodlade äpplen, så lycklig.
SvaraRaderaDet är ändå något speciellt med att koka äppelmos på sina egna äpplen än på köpe-äpplen. Kul att du gillade receptet! /Birgitta
RaderaÄr det 1 kilo utan skal och kärnhus?
SvaraRaderaDet är 1 kilo med skal och kärnhuset. Det ska bli en liter skalade och tärnade äpplen.
Radera/Birgitta
Blir det inte rött som äppeljuice blir?🤔
SvaraRaderaJu rödare äpplen desto mer rosa blir äppelmoset.
RaderaUtan någon form av konserveringsmedel, som finns i syltsockret, blir färgen på äppelmoset brunt.
Vet inte vilken äppeljuice du syftar på som är röd men är det billig juice i affären så kan det bero på att den är gjord på äppelkoncentrat och är det färsk äppeljuice så beror det nog, som jag skrev innan, att den är gjord på röda äpplen.
Jag googlade på äpplemos syltsocker och din sida hamnade överst på min sökning har aldrig tidigare gjort äpplemos förrän idag efter ditt recept och det var lätt och enkelt. Moset var gott, ska bli spännande att ha det på min overnight gröten imorgon bitti.
SvaraRaderaVad kul att du gillade receptet! Hoppas det smakade bra till gröten :)
RaderaLäste kommentarerna efter jag var färdig med moset. Använde 1kg äpplen urkärnade och i bitar med mängden syltsocker och vatten enligt ditt recept. Blev verkligen god. Förmodligen mindre söt. Fick lite fina vibbar från hur den smakade som mamma gjorde den.🙏😉
SvaraRaderaHur sött man vill ha moset är ju högst individuellt. Tur att du inte tyckte att ditt mos blev för surt :) Jag har uppdaterat receptet nu, så man inte behöver läsa mina förtydliganden bland kommentarerna. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar :)
RaderaHej! Jag sökte också på google igår med sökorden ”äppelmos syltsocker” och är så lycklig att jag hittade till din sida. Äppelmoset var lätt att laga och gudomligt gott! Tack!
SvaraRaderaHej Sofia! Såå roligt att höra! Tack för att du tog dig tid att berätta :)
RaderaLäste nånstans för länge sen att man kan ta i lite citronsaft typ 2 matskedar så blir inte moset brunt, gjorde moset för första gången och färgen blev som köpmos! ))
SvaraRaderaTack för tipset! Antar att du är nöjd med resultatet, "som köpemos"! :) Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar!
RaderaJag brukar lägga äpplebitarna i vatten och citron i en gryta medan man förbereder alla äpplen. Idag gör jag en stor 3 kg laddning med köpeäpple sorten är Rubinola och de ger ett otroligt gott mos. Dock inte detta recept men mosen blev lös så kanske ska våga sig på lite syltsocker 😃
RaderaTack Marie för att du delar med dig av dina tips!
Radera