söndag 8 december 2024

Varm smörgåstårta Flygande Jakob

Det blir ganska naturligt att man pratar mat på lunchen med sina arbetskamrater.
Man kollar varandras matlådor, kommer med tips på goda recept och minns mer eller mindre bortglömda gamla retrorecept. Det här receptet är resultatet av en sån diskussion, om en populär maträtt från 70-talet. Här har den då populära maträtten Flygande Jakob med färdiggrillad kyckling, banan och salta jordnötter fått en förnyelse i en varm smörgåstårta. Vill man kan man också addera stekt bacon till receptet, som ju är en viktig ingrediens i en klassisk Flygande Jakob. Minns du vad du åt på 70-talet?


Varm smörgåstårta
Flygande Jakob

3-4 portioner

 3 hönökakor
1 strimlad purjolök
0,5 färdiggrillad kyckling
2 dl crème fraiche
1 dl chilisås av ketchuptyp
Salt och peppar
Chilipulver
1-2 bananer
1 dl salta jordnötter
Riven ost
Till servering
Sallad
 
Gör så här
Bena ur kycklingen
Bryn purjolök och kycklingkött
Blanda ner crème fraiche och chilisås
Salta och peppra
Bred smeten på hönökakorna
Fördela skivad banan och jordnötter över de två mellersta lagren 
Strö över den rivna osten över det översta lagret
Toppa med salta jordnötter

 Grädda i 225 grader i 10 min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar