fredag 21 december 2018

Släng inte maten - Schnitzel av julskinka

Enligt Livsmedelsverket kan ett hushåll spara minst 3000-6000 kr per år på att inte slänga ätbar mat och hälla ut dryck i slasken och jag tror en stor del av den maten som slängs, slängs just under julen. 
En tanke så här dagarna före jul är att inte köpa julmat av tradition utan istället utgå från vad man faktiskt gillar och kommer äta upp.
Om det sen ändå blir mat över ska man lita på sina sinnen och lukta och smaka innan man slänger den. Man kan t ex göra matlådor av överbliven julmat och frysa in. 
Och man kan  laga andra maträtter av julmaten, t ex julskinka med senapssås och karamelliserad brysselkål och schnitzel gjord på julskinka.


Schnitzel av julskinka
4 portioner

8 skivor julskinka, 0,5 cm tjocka
Dijonsenap
Ostskivor
1 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Ströbröd
Smält smör

Gör så här
Banka ut skinkskivorna, t ex med en brödkavel, 
och bred senap på 4 skinkskivor
Lägg på några skivor ost och avsluta med en till skinkskiva
Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik.
Vänd schnitzlarna i vetemjölet
Vispa upp ett ägg och pensla schnitzlarna på båda sidor
Häll ströbröd på en tallrik
Vänd schnitzlarna i ströbrödet och lägg dem på en plåt
Ringla eller pensla på smält smör
Stek i ugnen i 250 grader tills osten smällt och 
paneringen fått fin färg
Till servering
Klyftpotatis
Bearnaisesås
Tomater

Vi slänger så mycket mat i onödan, 
tänk till och försök undvika att behöva slänga maten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar