onsdag 19 december 2018

Återbruk av julskinkan - med karamelliserad brysselkål och bacon

Det är kanske lite tidigt att börja propagera för att inte slänga resterna av julmaten. 
Eller inte, med tanke på alla julbord och glöggmingel man går på under december.
Hur som helst vill jag slå ett slag för att återbruka julskinkan och göra en ny maträtt. 
Och har man inte tid eller lust att laga mat på resterna av skinkan så kan man strimla och frysa in den och ta fram vid senare tillfälle till en pasta carbonara, som topping på pizzan eller i en skinkpaj med purjolök och spenat

Skinka med potatis och senapssås och brysselkål med bacon 
4 portioner

8-12 skivor julskinka
8-12 potatisar, kokta

Senapssås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk grädde
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
2 msk grov senap
1 msk dijonsenap

Gör så här
Fräs smöret i en kastrull
Rör ut mjölet i smöret med en visp
Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så klumpar försvinner
Låt såsen koka på låg värme i minst 5 minuter och 
rör då och då så att den inte bränns
Smaka av med grädde, salt, vitpeppar och senap

Brysselkål med bacon
 Recept Niklas Ekstedt 

500 g färsk brysselkål 
1 pkt bacon
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk ljus sirap
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten
Låt koka 2-3 minuter beroende på storlek
Kyl ner i iskallt vatten
Strimla baconet och stek knaprigt
Tillsätt löken och sedan brysselkålen, smör och sirap
Låt allt bli varmt
Smaka av med salt och peppar

4 kommentarer:

  1. Min favorit är att fylla en plåt med brysselkål mm, olja på, och köra i ugnen. Skinka etc i slutet om man vill.

    SvaraRadera
  2. Återanvändning är alltid aktuellt! Jag hoppas och tror att fler är medvetna om matsvinn och begränsar sig lite när det gäller julbord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det, i allra högsta grad. Och jag tror att fler har blivit medvetna om sitt beteende och vanor i och med uppmärksamheten kring matsvinnet i media mm men ändå tror jag många fortsätter, särskilt nu till jul, att handla mat av vana och tradition och sen måste slänga för att det inte gillas av alla i familjen, t ex. Men jag är hoppfull och tror att folk i allmänhet är på väg åt rätt håll och tänker till hur de kan minska matsvinnet.

      Radera