Eller inte, med tanke på alla julbord och glöggmingel man går på under december.
Hur som helst vill jag slå ett slag för att återbruka julskinkan och göra en ny maträtt.
Och har man inte tid eller lust att laga mat på resterna av skinkan så kan man strimla och frysa in den och ta fram vid senare tillfälle till en pasta carbonara, som topping på pizzan eller i en skinkpaj med purjolök och spenat.
Skinka med potatis och senapssås och brysselkål med bacon
4 portioner
8-12 skivor julskinka
8-12 potatisar, kokta
Brysselkål med bacon
Recept Niklas Ekstedt
500 g färsk brysselkål
1 pkt bacon
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk ljus sirap
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten
Låt koka 2-3 minuter beroende på storlek
Kyl ner i iskallt vatten
Strimla baconet och stek knaprigt
Tillsätt löken och sedan brysselkålen, smör och sirap
Låt allt bli varmt
Smaka av med salt och peppar
Senapssås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk grädde
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
2 msk grov senap
1 msk dijonsenap
Gör så här
Fräs smöret i en kastrull
Rör ut mjölet i smöret med en visp
Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så klumpar försvinner
Låt såsen koka på låg värme i minst 5 minuter och
rör då och då så att den inte bränns
Smaka av med grädde, salt, vitpeppar och senap
Brysselkål med bacon
Recept Niklas Ekstedt
500 g färsk brysselkål
1 pkt bacon
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk ljus sirap
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten
Låt koka 2-3 minuter beroende på storlek
Kyl ner i iskallt vatten
Strimla baconet och stek knaprigt
Tillsätt löken och sedan brysselkålen, smör och sirap
Låt allt bli varmt
Smaka av med salt och peppar
Min favorit är att fylla en plåt med brysselkål mm, olja på, och köra i ugnen. Skinka etc i slutet om man vill.
SvaraRaderaTack för tipset :)
RaderaÅteranvändning är alltid aktuellt! Jag hoppas och tror att fler är medvetna om matsvinn och begränsar sig lite när det gäller julbord.
SvaraRaderaDet är det, i allra högsta grad. Och jag tror att fler har blivit medvetna om sitt beteende och vanor i och med uppmärksamheten kring matsvinnet i media mm men ändå tror jag många fortsätter, särskilt nu till jul, att handla mat av vana och tradition och sen måste slänga för att det inte gillas av alla i familjen, t ex. Men jag är hoppfull och tror att folk i allmänhet är på väg åt rätt håll och tänker till hur de kan minska matsvinnet.
Radera