tisdag 5 februari 2013

Från fattigmanskost till trendig frukost



Tänk att något så simpelt som gröt, som förr klassades som fattigmans kost, nu ses som trendig kost och som lyxrestauranger numera lockar med till frukost. Antagligen är det dagens syn på hälsa, kost och sunt leverne som gjort att vi fått upp ögonen för det nordiska skafferiet, som i generationer erbjudit oss nordbor en kost vi troligen är genetiskt anpassade för. Gröt lagad på fullkornsprodukter av råg, havre och korn är ett traditionellt nordiskt sätt att äta som ger en bra mättnadskänsla med få kalorier. Dessutom håller gröt magen i trim. En kanonbra gröt, som vi serverar på äldreboendet där jag jobbar och som är bra mot tröga magar är


Pajalagröt
4-6 portioner

 

0,5 dl torkade katrinplommon
0,5 dl torkade aprikoser
0,5 dl linfrö
0,5 dl russin
0,5 tsk salt
7 dl vatten
2 dl fiberhavregryn
1 dl havrekli

Gör så här
Blanda allt utom havregryn och havrekli i en gryta
Låt det stå över natten
Häll i havregrynen och kliet 
Koka 3-5 min under omrörning
Tillsätt mer vatten om det behövs
Servera med mjölk.

4 goda recept på gröt!

Gröt behöver inte bli tråkigt och enformigt då man kan variera den i det oändliga med olika fullkornsprodukter och med frukter och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar