onsdag 10 april 2013

Stekt, panerad rödspätta med potatismos

Hur enkelt som helst och innehåller dessutom massor av vitaminer, mineraler och omega 3-fett
Det är bra att välja att tillaga olika sorters fisk, både för hälsans och miljöns skull. Härom dagen åt vi torsk och ofta blir det lax men idag valde jag alltså att steka rödspätta.
Det finns olika sätt att panera fisk på. Salt och kryddor blir jämnast fördelade om man blandar dem i paneringen men kan även strös direkt på fisken. Till fisk som steks med skinnet på, t ex rödspätta, passar enbart mjöl eller ströbröd bäst. Vänd filéerna i saltat vetemjöl eller finsiktat ströbröd. Skinnfria fiskfiléer vänds först i uppvispat ägg, sedan i finsiktat ströbröd. Man kan även göra en dubbelpanering, då vänds fisken först  i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Blir en fin och tät skorpa men drar åt sig ganska mycket fett vid stekningen.

Panerad rödspätta med potatismos
4 portioner

600 g rödspättafiléer
Salt
Vitpeppar
2 dl ströbröd
Smör till stekning
Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker
Till servering
Rivna morötter
Tomater
Citron

Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
 Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
 Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen
 Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
 Rör moset luftigt
 Torka av fiskfiléerna och krydda dem med salt och peppar
Panera fisken genom att doppa den först i ströbröd
Stek fisken i smör

2 kommentarer: