lördag 3 augusti 2013

Sockerkaka och muffins med röda vinbär och blåbär

I morse var jag uppe tidigt för att passa på att baka lite fikabröd innan det blev allt för hett för att vara i köket, de har ju utlovat årets varmaste dag i dag och det kan nog stämma för just nu visar termometern 29 grader i skuggan. Fikabrödet tog vi sedan med oss ner till sjön när vi skulle bada. Vi har ju gott om vinbär så jag bakade en sockerkaka som jag sedan hällde en vinbärssirap över.
 
Sockerkaka  med röd vinbärssirap
16 bitar
 
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl yoghurt
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Matfett och ströbröd till formen 
Röd vinbärssirap
2-3 dl röda vinbär
1 dl vatten
o,5 dl honung
 
Gör så här
Smöra och bröa en sockerkakasform
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt röra
Tillsätt yoghurten medans du rör
Blanda bakpulver och mjöl
Vänd ner mjölblandningen i smeten
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 35-40 minuter
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den
Blanda bären, vatten och honung i en kastrull och hetta upp
Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter
eller tills den har kokat ihop
Häll den röda vinbärssirapen på toppen av kakan och låt
vätskan rinna ner längs kanterna
 
 
Vi har även ett par buskar med amerikanska blåbär så igår blev det  även blåbärsmuffins bakade.
Blåbärsmuffins
12 stora
 
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl strösocker
150 g färska blåbär
2  lättvispade ägg
2,25 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
Placera muffinsformar på en plåt
Blanda samman mjöl och bakpulver i en stor skål
Arbeta in smöret med fingrarna tills du får
en smulig konsistens
Rör ner strösocker och blåbär
Blanda i en annan skål ägg, mjölk och vaniljsocker
Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna
Rör om lätt tills allt precis blandats
Fördela smeten jämt i formarna
Grädda i ca 20 minuter
Låt svalna på plåten i 10 minuter
Stjälp sedan upp på galler
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar