Igår bjöd mannen på middag, en fläskfilégryta med inspiration från ett recept på älg- eller renskavgryta ur kokboken Vår kokbok men det kunde i princip ha varit ett recept på vilken gryta som helst. Mannen är mer modig än jag när det gäller att laga mat efter eget huvud och smaklökar. Jag föredrar att använda och följa ett recept till punkt och pricka, kanske jag utesluter någon ingrediens någon gång om den inte finns hemma men annars gör jag som det står i recepten.
- Vilket recept lagar du efter, så jag kan skriva av det till bloggen, frågade jag. - Jag använder inget recept, jag tar det jag tycker smakar gott och är sugen på, men jag har ett recept på älgskavsgryta som stöd så jag vet på ett ungefär hur mycket av ingredienserna jag ska ha.
Så gör han när han lagar mat och det funkar ju tydligen, för gott blev det och nu ska jag försöka återge receptet åt er. Dessutom var han matsmart och lagade en stor laddning så vi har till matlådor i veckan. Vill ni också göra matlådor och frysa in så rekommenderar jag att koka ris till grytan, för potatis är ingen höjdare att frysa in.
Fläskfilégryta
8 portioner
1-1,5 kg fläskfilé
3 gula lökar
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl vatten
4 dl crème fraiche
2 msk äkta soja
3 msk svart vinbärsgelé
Gröna ärter
Gör så här
Putsa och skiva fläskfilén
Stek i margarin/smör
Lägg över det stekta köttet i en gryta
Skala och hacka löken
Bryn löken och lägg över i grytan
Strö över mjöl, salt och peppar i grytan
Rör om
Späd med vatten och rör om
Koka ca fem minuter
Tillsätt crème fraiche, soja, gelé och ärter
Hetta upp och smaka av med ev mer salt och peppar
Vill man att grytan ska smaka mer vilt kan man byta ut fläskfilén mot djupfryst ren- eller älgskav och krydda grytan med några teskedar torkade enbär och några lagerblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar