Välkommen!

fredag 4 april 2014

3 vårligt solgula citrusdesserter

Fräscha desserter fixar du lätt med hjälp av citrusfrukter, clementin, apelsin, citron och lime. Eller kanske det helt enkelt räcker med en citronkaka till kaffet?

 Apelsinpaj med kiwi
6 portioner

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
2 msk vatten
Fyllning
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl creme fraiche  
0,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, skal och saft
Garnering
Apelsin
Kiwi
Physalis

Gör så här
Hacka ihop smör, mjöl och socker
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter
Nagga och låt stå kallt i minst 30 minuter
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ner creme fraiche, mjöl, vaniljsocker, 
apelsinskal och saft 
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter
Låt pajen kallna
Garnera med apelsin, kiwi och physalis


 Citronmousse med vit choklad
6 portioner

100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 citron, skal och saft
Garnering
Apelsin
Citronzest

Gör så här
Bryt chokladen i bitar
Smält över vattenbad
Vispa grädden
Vispa upp ägget och blanda i citronskal och saft
Rör i chokladen
Blanda väl
Vänd ner grädden
Blanda väl
Häll upp moussen i portionsglas/skål
Låt stå i kylen minst 1 timme
Garnera med apelsinklyftor och zest 


Citrussallad med mandelgrädde 
6 portioner

3 apelsiner
2 blodapelsiner
2 clementiner
1 lime
1 citron
2 msk florsocker
0,5 vaniljstång
Mandelgrädde
100 g mandelmassa
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Garnering
Choklad
Limezest

Gör så här
Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så 
den vita delen av skalet försvinner
Skiva och lägg i en skål
Pressa lime och citron
Blanda saften med florsocker
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna
Blanda ner i lagen
Häll lagen över frukten och vänd runt
Låt dra någon timme
Riv mandelmassan fint
Blanda med äggulor och 2 msk av grädden
Vispa resten av grädden
Rör i mandelmassan
Toppa salladen med mandelgrädde, en bit choklad och zest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar