Välkommen!

lördag 12 april 2014

Påskmeny 2014


Om knappt en vecka är det påsk, 
en helg med stort fokus på mat och annat gott.

Fyllda äggskal
4 portioner
 
2 ägg
0,25 dl vispgrädde
0,5 msk smör
Salt
Peppar
25 g röd kaviar
Gräslök

Gör så här
Knäck äggen försiktigt för skalen ska bli serveringsskål
Häll upp ett av äggen i en skål
(det andra blir överflödigt)
Skölj de fyra skalhalvorna väl
Blanda ägget med grädden
Smält smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen under långsam uppvärmning
 Rör om tills äggröran blivit krämig
 Smaka av med salt och peppar.
Ta fram äggskalen och fyll dem med äggröran
 Lägg på lite röd kaviar och garnera med finhackad gräslök

Sill till äggen är ett måste. 
Den här havtornssillen passar utmärkt till påsk,  
både utseendemässigt och smakmässigt.

Havtornssill

6-8 bufféportioner
0,5dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär
(som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Skala citronen med en potatisskalare så
endast det gula kommer med
Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn

Enligt tradition sköljs sillen ner med en snaps,
men med det gör man precis som man själv vill.

Lax i ugn
6 portioner

1-1,5 kg lax med skinn, färsk och rensad
1 tsk salt
3 tsk citronpeppar
 
Gör så här
Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form
Lägg laxen i formen med skinnsidan ner
Krydda med salt och citronpeppar
Sätt in laxen i mitten av ugnen 
Stek i 200 grader i ca 20 minuter

Kall romsås
6 portioner

3 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3 tsk chilisås
1 röd lök, finkackad
3 msk stenbitsrom
3 msk dill, finklippt
Salt
Citronpeppar
Pressad citron

Gör så här
Blanda ihop creme fraiche, majonnäs och chilisås
Rör ner lök, rom och dill
Smaka av såsen med lite salt, citronpeppar och 
några droppar citron
Låt gärna såsen stå kallt en stund innan servering


Till servering
Pressad potatis
Haricots verts
Citron
Dill

Som avslutning på en middag tycker inte jag man absolut  måste ha en dessert, utan en bit god kaka räcker utmärkt.
Och till påsk passar det ju fint med en...

Tuppkaka
2 st ägg
2 dl socker
2,4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl varmt vatten
Glasyr
100 g smör
1,25 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 st äggulor
Garnering
1 dl kokosflingor
Gör så här
Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten
Tillsätt det varma vattnet
Häll smeten i formen
Grädda i 175 grader i ca 40 min
Låt svalna
Smält smöret till glasyren
Tillsätt socker, vaniljsocker och äggulor under omrörning
Bred glasyren, som är ganska lös, över kakan
Strö över kokos
Låt kakan bli kall innan den skärs upp 
Garnera med några chokladägg 

Tips till påskdukningen hittar du Här
 

Glad Påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar