tisdag 19 augusti 2014

Squashgratäng med hemgjord tomatsås

Odlar ni squash? Vet av erfarenhet att det är tacksamt och att de kan bli redigt stora, men tyvärr har vi inga egna squashplantor i år så när jag hittade ett recept på squashgratäng fick jag helt enkelt köpa dem i affären. Annars är det ju härligt om man kan gå ut i sitt eget gröna skafferi och hämta sin mat :) Squashgratängen går att äta helt vegetarisk om man vill det, kanske med klyftpotatis eller bara ett gott bröd till, men jag valde att äta grillad kyckling till min. Squash går även utmärkt att steka/woka tillsammans med andra grönsaker, bara ett litet tips.

Squashgratäng med hemgjord tomatsås
4 portioner

2-3 squash
Salt
2 förp (à 220 g) mozzarella
Tomatsås
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
0,75-1 kg färska tomater
1 tsk honung
Färska kryddor, t ex basilika
Färsk chili
1-2 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här
Börja med att göra tomatsåsen
Skala och hacka löken
Skiva vitlöken fint
Fräs löken försiktigt i olivolja
Hacka tomaterna grovt, ta bort fästena
Låt tomathacket koka upp med löken
Tillsätt honung, färska kryddor och chili efter smak
Salta och peppra
Låt såsen koka ihop, ca 20 minuter, 
såsen ska vara rätt tjock så den inte rinner av squashen
Smaka av
Dela varje squash i tre delar på längden
Strö salt över
Låt dem vätska av sig och torka av efter ca 10 minuter
Lägg delarna i en ugnssäker form
Peppra
Täck med sås
Fördela tärnad mozzarella över
Gratinera squashen i 225 grader i ca 20 minuter

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar