Välkommen!

onsdag 22 oktober 2014

Barnmat

Tänkte jag skulle dela med mig några fler av de recept på barnmat som jag har i min receptsamling. Tidigare har ni fått ta del av mina recept på frikadeller, köttfärsröra och fiskfärs för 6-8 månaders ålder, de hittar ni här, och nu tänkte jag turen kommit till åldrarna 8-10 månader. Att äta är träning för musklerna i munnen, därför är det viktigt att barn får träna sig att tugga och bearbeta maten, och vid 8-10 månader brukar man kunna börja ge maten i finhackad form. Ofta kan barnet äta det som resten av familjen äter. Det betyder mycket för ett barn att se att alla äter samma mat, och vid regelbundna måltider, det gör att barnet känner igen vanor och rutiner, som i sin tur ger barnet trygghet.


Ägglåda
1 portion

o,5 dl fryst grönsaksblandning
1 ägg
1 msk mjölk
0,5 krm salt

Gör så här
Koka grönsakerna
Lägg dem i en smord form
Vispa ihop ägg och mjölk och häll över
Ställ i en kastrull med vatten
Koka tills ägget stannat


Vit sås 
(till fisk och stuvade grönsaker)
Stor sats

4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 tsk mjöl
ev 0,5 tsk salt

Gör så här
Vispa ihop lite av vätskan med mjölet
Späd med resten av vätskan
Koka upp under omrörning
Låt sjuda i 5 minuter
Smaksätt med t ex dill eller persilja
Frys i små portioner


Fisk kokt i vit sås
1 portion

0,5 dl vit sås
50 g fiskfilé
Räkor
Dill el persilja

Gör så här
Koka fisken i såsen ca 3 minuter
Blanda i hackade räkor
Smaksätt med dill el persilja


Stuvade grönsaker
9-10 portioner

1 sats vitsås
4 dl frysta grönsaker
Smaksätt såsen med lite salt och peppar
Hacka grönsakerna grovt
Låt grönsakerna koka i såsen ca 7 minuter
Servera till t ex frikadeller, för recept klicka här
(frikadellerna kan stekas som köttbullar)


Köttfärssås
10 portioner

300 g nötfärs
4 tomater
4 dl riven morot
2 dl vatten
Persilja
1 msk margarin
0,5 dl grädde
0,5 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Skala tomaterna 
(hur du gör det kan du se här)
Mosa tomaterna
Blanda tomater, nötfärs, morot, vatten, fett och grädde
Koka blandningen sakta i ca 5-10 minuter
Smaksätt med salt, peppar och persilja
Servera med spagetti



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar