Uppskattades inte av alla i familjen när jag gjorde potatisgratängen med grekisk touch.
"Vad har du för konstig sås i gratängen"? frågade grabben.
Det konstiga med den var att det var fetaost i, inte konstigare än så alltså ;)
Grekiska pannbiffar
4 portioner
500 g bland- eller nötfärs
1 ägg
1 dl vatten
0,75 dl ströbröd
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vinäger
1 msk hackad persilja
Gör så här
Blanda ägg, vatten, ströbröd, salt och peppar i en skål
Skala och hacka löken
Blanda i löken i ströbrödet
Blanda i färsen och övriga ingredienser
Forma till biffar
Stek biffarna på hög värme 1 minut på varje sida,
så de får fin stekyta
Lägg biffarna i en ugnsfast form och
stek färdigt i ugn i 200 grader i 10 minuter
Grekisk potatisgratäng
4 portioner
12 potatisar
12 potatisar
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
200 g fetaost
200 g fetaost
3 dl mjölk
Gör så här
Gör så här
Skala och skiva hälften av potatisen
Lägg i en ugnsfast form
Skala och skiva schalottenlöken
Skala och finhacka vitlöken
Fräs lök och vitlök blank och mjuk i lite olja
Skala och finhacka vitlöken
Fräs lök och vitlök blank och mjuk i lite olja
Lägg löken över potatisen
Smula fetaosten i en bunke och
blanda med en stavmixer ut den med mjölken
Häll det mesta av ostblandningen över löken och potatisen
blanda med en stavmixer ut den med mjölken
Häll det mesta av ostblandningen över löken och potatisen
Salta och peppra
Skala och skiva resten av potatisen och lägg i formen
Häll det resterande av ostblandningen överst
Häll det resterande av ostblandningen överst
Grädda i 225 grader i 40-50 minuter
Servera gärna tsatsiki till.
Otack är världens lön ;-)
SvaraRaderaI mina ögon ser/låter det gott iallafall!
Nej, det är inte alltid det man gör uppskattas, och ofta tas man för givet. Det var ätbart, och det smakade t om gott :)
Radera