söndag 2 november 2014

Grekiska pannbiffar med grekisk potatisgratäng


Uppskattades inte av alla i familjen när jag gjorde potatisgratängen med grekisk touch. 
"Vad har du för konstig sås i gratängen"? frågade grabben. 
Det konstiga med den var att det var fetaost i, inte konstigare än så alltså ;)

Grekiska pannbiffar 
4 portioner

500 g bland- eller nötfärs
1 ägg
 1 dl vatten
0,75 dl ströbröd
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vinäger
1 msk hackad persilja

Gör så här
Blanda ägg, vatten, ströbröd, salt och peppar i en skål
Skala och hacka löken
Blanda i löken i ströbrödet
Blanda i färsen och övriga ingredienser
Forma till biffar
Stek biffarna på hög värme 1 minut på varje sida,
så de får fin stekyta
Lägg biffarna i en ugnsfast form och
stek färdigt i ugn i 200 grader i 10 minuter


Grekisk potatisgratäng
4 portioner

12 potatisar
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
200 g fetaost
3 dl mjölk

Gör så här
Skala och skiva hälften av potatisen
Lägg i en ugnsfast form
Skala och skiva schalottenlöken
Skala och finhacka vitlöken
Fräs lök och vitlök blank och mjuk i lite olja
Lägg löken över potatisen
Smula fetaosten i en bunke och
blanda med en stavmixer ut den med mjölken
Häll det mesta av ostblandningen över löken och potatisen
Salta och peppra
Skala och skiva resten av potatisen och lägg i formen
Häll det resterande av ostblandningen överst
Grädda i 225 grader i 40-50 minuter

Servera gärna tsatsiki till.

2 kommentarer:

  1. Otack är världens lön ;-)
    I mina ögon ser/låter det gott iallafall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte alltid det man gör uppskattas, och ofta tas man för givet. Det var ätbart, och det smakade t om gott :)

      Radera