lördag 18 april 2015

Ugnsomelett med räkstuvning

Bondomelett känns som rejäl och riktig mat, som går snabbt och lätt att svänga ihop i en stekpanna, men det räcker ju inte till så många. Ska man göra till fler är det smartare att göra omeletten i ugnen, sen kan man ju variera toppingen efter tycke och smak. 
Jag har valt räkstuvning i det här receptet, men ost, skinka och äpple är gott, eller cocktailtomater, mozzarella, skinka och färska örter som får gå med i slutet av gräddningen, eller varför inte fetaost, oliver och timjan, mums!

Ugnsomelett med räkstuvning
4 portioner

6 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
5 ägg
1 tsk salt

Stuvning
200 g skalade räkor
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl grädde
0,5 fiskbuljongtärning
2 msk margarin
Salt
Vitpeppar
Garnering
Citron och dill 
(gröna ärtor)

Gör så här
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning
Koka upp resten av mjölken
Lyft kastrullen från värmen och rör ner redningen
Låt koka upp igen
Låt mjölken svalna av
Om mjölet inte kokar med mjölken sjunker det ner till botten i omeletten
Vispa ner äggen, ett i taget
Tillsätt saltet
Häll smeten i smord ugnsform
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter tills äggsmeten stelnat
Gör under tiden stuvningen

Räkstuvning
4 portioner

Smält margarinet i en kastrull
Rör ner mjölet
Späd med vatten och grädde
Koka upp under omrörning
Koka på svag värme ca 3-5 minuter
Smaksätt med salt och peppar
Lägg i räkorna (spara några till garnering)
Låt alltsammans bli hett, men inte koka
Bred ut räkstuvningen över omeletten
Garnera med räkor, citron och dill (ärtor)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar