Sista dagen på praktiken för grabben, och igår bestämde han sig för att han ville bjuda på en kaka till fikat, så han satte igång att baka en citronmarängkaka,
men den blev liiite för färggrann när ugnen sattes på grill i slutet av gräddningen ;) Någon sekund till och den hade förpassats till soporna, men nu gick det ju bra och han kunde bjuda sina arbetskamrater på smarrig citronmarängkaka till fikat :)
Citronmarängkaka
250 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 citroner
3 äggulor
(spara äggvitorna till marängtäcket)
3 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Marängtäcke
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
Gör så här
Tvätta skalet på den ena citronen och riv av det yttersta på skalet
Pressa citronsaften ur båda citronerna
Vispa smör och socker till en jämn smet med elvisp
Tillsätt äggulorna, de hela äggen, rivet citronskal, citronsaft och bakpulver
Vispa snabbt ihop till en jämn smet
Tillsätt vetemjölet och vispa ihop till en smet
Bred ut smeten på bakplåtspapper i ugnsform, ca 32 gånger 25 cm
Häll äggvitorna och strösockret till marängtäcket i en torr och fettfri bunke
Vispa till ett fast blankt vitt skum
Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att det rinner ut
Bred ut marängen över smeten i ugnsformen
Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Marängen ska få fin gyllene färg
Låt kakan svalna under bakhandduk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar