Välkommen!

lördag 26 december 2015

3-rätters nyårsmeny 2015


Så var det dags att börja planera nyårsfesten...







 Crêpes
ca 8 små

1,25 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
1,5 msk margarin
50-110 g rökt skinka
125 g Keso
ca 0,5 dl finhackad röd lök
0,5-1 msk crème fraiche
1 dl riven ost

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en skål
Tillsätt hälften av mjölken
Vispa till en jämn smet
Häll sedan i resten av mjölken
Vispa sist i äggen
Smält margarin och blanda i smeten,
då behövs inget extra fett vid gräddningen
Hetta upp lagg eller stekpanna
Häll ett tunt lager smet och sänk värmen
När smeten stelnat är det dags att vända
Lägg pannkakorna åt sidan på ett fat
Skär skinkan i små tärningar
Blanda skinka, keso, röd lök och crème fraiche
Fördela skinkröran på pannkakorna
Rulla ihop pannkakorna och
lägg dem i en ugnsfast form
Strö över riven ost och
gratinera i 225 grader i 10-15 minuter




Oxfilé
ca 8 portioner

ca 2 kg oxfilé
4 msk olja
2 påse BBQ-rub
Salt

Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten
Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten
Stek nederst i ugnen i 125-150 grader
 Använd stektermometer och stek till rätt innertemperatur beroende på vad du föredrar, 62 grader medium 
Låt köttet vila minst 20 minuter i folie innan du skär upp det

Gratinerat potatismos
ca 8 portioner

5 dl potatismos
1 dl lagrad ost, riven
1 äggula
Ströbröd

Gör så här
Blanda mos, ost och äggula
Spritsa eller klicka potatismos på plåt med bakplåtspapper
Strö över lite ströbröd
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter

Kantarellsås
ca 8 portioner

4 nävar torkade kantareller
200 g  Creme Bonjour
6 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
Salt
Peppar
Smör
(ev svampfond)

Gör så här
Lägg den torkade svampen i blöt ca en halvtimme
Hacka svampen något och fräs den i smör
Hacka löken smått
Fräs löken tillsammans med svampen så den blir genomskinlig
Tillsätt osten och smält på låg värme
Häll i grädden och tillsätt ev svampfond
Salta och peppra


Rekommenderar ett rött vin till oxfilén.
Amarone
Alpha Zeta (12343)






Äppelsmulpaj
ca 6-8 portioner

Smuldeg
100 g smör
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Äppelfyllning
4-5 syrliga äpplen
3 msk socker
1 tsk kanel 

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn
Skala äpplena och skiva dem tunt
Lägg dem i en pajform
Strö över socker och kanel
Fördela smuldegen över fyllningen
Grädda i 225 grader i 20 minuter


Vaniljsås
ca 8 portioner

6 äggulor
6 msk strösocker
6 dl vispgrädde (rätt hårt vispad)
4 tsk vaniljsocker

Gör så här
Vispa äggulor och strösocker fluffigt
Tillsätt den vispade grädden och vaniljsockret i äggvispet
Rör om tills allt blandats och servera ihop med pajen

och 


3 kommentarer:

  1. Visst är det dax att börja tänka på nyårsmenyn. Här tänkte vi att det skulle bli något med fisk. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig meny:)
    Har inte börjat att tänka ännu.Vi kan bli allt mellan 7-2st måste kolla det snarast så jag kan göra menyn.
    Ha det gott

    SvaraRadera
  3. Hjälpasligen så hungrig jag blir! Det ser så gott ut!!! Crêpes är en bortglömd favorit. Tack för påminnelsen. Fin fortsättning på julhelgen!/Kram

    SvaraRadera