torsdag 16 juni 2016

Kyckling med vaniljsås

Nu har hon nog gått och blivit tossig, kanske en och annan tänker när de läser denna något udda kombination; kyckling med vaniljsås. Men se, så är det inte, för det är inte den söta vaniljsåsen till pajer och liknande som jag menar, utan i det här fallet är det en mustig sås gjord på tomater och morot som är smaksatt med vaniljstänger. Jag kan dock inte ta åt mig äran för att vara först ut med denna annorlunda smakkombination, utan receptet hittade jag hos Livsnjutarnas gourmetkök som i sin tur hade hittat det i boken Kyckling från vardag till lyx.
Men jag kan inte påstå att det smakade särskilt mycket vanilj om såsen. Smakrik var den med bland annat kummin och lagerblad som smaksättare och visst fanns där en viss smak av vanilj men som mannen sa: "Visste jag inte om att det var vanilj i såsen hade jag inte reflekterat över smaken. Den smakar tomat, helt enkelt".
Så jag vet inte om jag riktigt tycker det är värt att kosta på den dyra kryddan på såsen när vaniljsmaken ändå inte riktigt kommer till sin rätt. Sen beror det naturligtvis på mängderna av det ena eller det andra. Mindre tomatkross och mer vanilj ökar naturligtvis vaniljsmaken, men som sagt kryddan är ju rätt dyr...
Hur som helst är det iaf kul att prova nya lite udda smakkombinationer. Det är ju så man kommer fram till nya smaksensationer, genom att våga testa. 
Så till den som vill testa kombinationen kyckling och vanilj kommer här receptet...


Tomat- och vaniljsås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 dl grovriven morot
1 krm mortlad hel kummin
3 lagerblad
2-3 vaniljstänger
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk koncentrerad kycklingfond
0,5 tsk socker
0,5 krm vitpeppar
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök
Fräs löken mjuk i en kastrull med rapsoljan
Tillsätt morot, kummin, socker, vitpeppar och smulade lagerblad och
låt fräsa med en stund
Skär vaniljstängerna på längden och
skrapa ur fröna ner i kastrullen och även stängerna
Låt allt fräsa ytterligare en stund
Häll i krossade tomater, vatten och fond
Smaka av med salt och svartpeppar
Låt såsen småkoka under lock i 15-20 minuter
Ta upp vaniljstängerna och
smaka av om det behöver tillsättas ytterligare salt och svartpeppar
Såsen mixas om man vill ha den slät

Kycklingfiléerna stekte jag runt om så de fick färg,
sedan lät jag dem gå klart i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Prova med provnål om kycklingen är genomstekt. 
Om vätskan som sipprar ut är ofärgad är kycklingen färdig.
Till kycklingen och vaniljsåsen serverade jag ris.

2 kommentarer:

  1. Kan hålla med att det blir lite dyrt om det inte ens smakar sedan. Annars låter det intressant. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera