lördag 24 september 2016

Kryddbakad långkokt fläskkarré

Lördag, en perfekt dag för långkok
Hösten smyger sig på och man börjar längta efter lite mer robust mat, som mustiga grytor och stekar, och dessutom kommer säsongens alla goda grönsaker och frukter väl till sin rätt som perfekta tillbehör till höstens robusta middagar. 
  

Kryddbakad långkokt fläskkarré
 ca 8 portioner

ca 1,25 kg benfri fläskkarré
2 tsk salt
2,5 tsk dillfrön
2,5 tsk pepparmix
1 tsk chiliflakes
1 krm svartpeppar
Morot i skivor
Lök i klyftor
Olja

Gör så här
 Blanda lök och morötter på en plåt/form
Ringla lite olja över
Lägg karrén i formen med grönsakerna
Salta och krydda och gnid/klappa in kryddorna i köttet ordentligt 
Stick in en termometer så spetsen kommer i den tjockaste delen
Placera formen i nedre delen av ugnen
Stek karrén i 150 grader i ca 3 timmar
Steken är klar när termometern visar 80-85 grader
Lägg steken på ett fat eller skärbräda
Täck den med aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter,
blir då lättare att skära


Tillbehör
Potatis, äppelmos och äppelchutney

Brunsås
8 portioner

4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl buljong
(eller sky från steken + vatten)
2 tsk soja
2 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar

Gör så här
Smält smöret sakta i en kastrull
Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite
Häll i buljongen, lite i taget under omrörning
Låt såsen koka 3-5 minuter
Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar