Jag skulle ju återkomma med ett recept som jag lagade förra året ur Adam Thulins kokbok, Ett bord flera smaker, vinnare av Sveriges mästerkock 2022. Men nu när jag tog fram kokboken förstår jag innebörden av inläggets titel "inspirerad av". För det recept jag antar att jag har inspirerats av är långt ifrån vad jag har lagat när jag tittar på bilden av rätten. Och jag förstår också varför jag dröjt med att dela med mig av mitt misslyckande :) Vill dra mig till minnes att det varken fanns gulbetor eller endiver i affären och att jag då istället köpte rödbetor och röd sallad. Dessutom ser det ut på bilden som att jag använt avokado?!
Men Miso- och honungsdressingen tror jag blev riktigt god...
Här kommer nu Adams originalrecept och en bild från kokboken på hur rätten ska se ut.
Men som sagt det går ju att byta ut gulbetorna mot rödbetor och endiven mot valfri sallad :)
Endive, gulbeta och pumpakärnor
med miso- och honungsdressing
4 portioner
Ugn: 200 varmluft
Tillagning: 40 minuter
500 g gulbeta
olja
salt
2 msk osaltade pumpakärnor
2 endiver (ca 250 g)
Miso- och honungsdressing
1 ½ msk misopasta
1 ½ msk honung
1 msk pressad citron
1 ½ msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
½ dl olja
2 krm salt
1. Lägg samtliga ingredienser till dressingen i en skål och mixa till en slät
dressing.
2. Smaka eventuellt av med mer salt.
Sallad
1. Hyvla lite gulbeta till garnering, gärna med mandolin,
och lägg åt sidan i
en liten skål med vatten.
2. Skala och skär resterande gulbetor i grova bitar.
Lägg dem i en ugnsform.
Ringla över olja, salta och blanda.
3. Baka mitt i ugnen i 20–30 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Lägg pumpakärnor, 1 msk olja och några nypor salt i en liten kastrull eller
stekpanna.
5. Fräs kärnorna på hög värme. Rör om då och då.
Efter en stund kommer kärnorna
att poppa. Fortsätt då att fräsa en liten stund till.
6. Ta bort från värmen och låt pumpakärnorna svalna i kastrullen i
rumstemperatur.
7. Plocka av varje endivblad för sig och lägg i en bunke.
Dela bladen om de är
stora.
Blanda runt endivbladen med önskad mängd dressing så att dressingen
fördelar sig jämnt.
8. Lägg gulbetorna i en bunke,
häll på önskad mängd dressing och blanda runt.
9. Arrangera salladen på ett fat genom att lägga betorna i botten
och strö över
hälften av pumpakärnorna.
Täck sedan gulbetorna med endivbladen och de hyvlade
gulbetorna.
10. Strö över pumpakärnorna och ringla över oljan som pumpakärnorna frästes i.
11. Häll upp den överblivna dressingen i en skål och servera bredvid för den
som vill ha mer.
Haha, ja, man kan ju inte lyckas jämt... ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar