måndag 16 juni 2025

Smörgåstårta i portionsglas till midsommarfesten

Ett smart sätt att servera smörgåstårta på, i små glas. Denna variant är med lax, räkor och örtkräm. Passar som förrätt eller på en buffé. Perfekt på midsommarfesten. 



Receptet hittade jag på Recept.se
 

4-6 glas

12-18 skivor  formfranska
150 g kallrökt lax till fyllning och garnering

Örtkräm

½ dl fint hackad gräslök
½ dl fint hackad persilja
½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
150 g färskost, typ Philadelphia
½ citron, rivet skal
salt
peppar

Räkröra

¾ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
75 g färskost, typ Philadelphia
2 msk röd stenbitsrom
100 g skalade räkor
salt
peppar

Garnering

kallrökt lax
räkor
citronskivor
dill

 Gör så här
Örtkräm: Mixa örterna tillsammans med majonnäsen så att det blir en grön majonnäs.
Vispa crème fraichen tills den blir tjock.
Blanda med örtmajonnäsen och färskosten.
Smaksätt med rivet citronskal, salt och peppar.
Hacka 2 skivor av laxen riktigt fint och blanda med hälften av örkrämen.
Räkröra: Vispa crème fraichen tjock.
Blanda med majonnäs, färskost, rom och hackade räkor.
Smaka av med salt och peppar.
Stansa ut rundlar av bröden (3 rundlar/portion) som passar i dina portionsglas.
Lägg 1 brödrundel i varsitt glas.
Lägg örtkrämen med lax i en spritspåse och spritsa
ett lager av krämen ovanpå brödskivorna.
Lägg på nästa brödrundel. Spritsa på räkröra.
Lägg på bröd. Spritsa på örtkräm.
Garnera med små laxrosor, räkor, citron och dill. 
 
 
Klicka på länken så öppnar sig recepten i ett nytt fönster.
 

söndag 15 juni 2025

Arkösund och den lokala glassfabriken

Denna helg tog vi och styrde vår husbil ut till havet. Bara en timme från Norrköping ligger Arkösund, en idyllisk plats belägen vid kusten. Och vi fick fantastiskt sommarväder.

Lika idylliskt ligger den lokala glassfabriken Sänkdalens glass på östgötaslätten.
På väg tillbaka till Norrköping stannade vi till för en glass på gården. Som inte bara har glass till försäljning utan också erbjuder stora ytor för fika och lek. Ett perfekt ställe för barnfamiljer att göra en utflykt till och få uppleva ett levande lantbruk på nära håll.
Och för att äta glass, förstås.





 

 Och nästa helg firar vi midsommar.
Vi får se var vi firar den i år. Förra året firade vi här.

 

måndag 9 juni 2025

Ljusa sommarnätter, fåglar och ängsblommor

Det är en underbar tid nu, ljust dygnet runt, ängsblommor blommar som tecken på att midsommar närmar sig och semestern är inte alls långt bort. Tänk om man kunde stanna tiden och fortsätta ha allt vackert omkring sig och framför sig. För rätt vad det är så har man allt det fina bakom sig. Måste verkligen ta till vara och njuta av stunden, här och nu.

 


I helgen fick vi lite försmak av semester när vi tog husbilen till Tåkern och Hästholmen.
Vi hann med att gå en slinga vid Tåkern innan regnet kom och i Hästholmen kunde vi beska med att det blåste halv storm tack vare att solen ändå sken. Man får försöka tänka positivt :)
 
 
Hästholmens Västergård ställplats.
Fin ställplats med vacker utsikt över Vättern och Omberg.


 
 


Naturum Tåkern.

 
 
 
 
 
 
  




tisdag 3 juni 2025

Fisksoppa med potatis, morötter och risoni

Fisksoppa med morötter, lök och potatis är mättande och en perfekt rätt när man känner sig hängig och inte har någon större matlust. Buljongen får god smak av buljongtärningar som också gör att soppan blir riktigt snabb att laga till.


4 portioner

300 g blandad fiskfilé
(t ex lax, spätta, torsk)
2 l
vatten
2 fiskbuljongtärningar,
eller motsvarande mängd fond

1 gul lök
3
morötter
4 potatisar
1 msk olja
1,5 dl risoni
Salt och peppar

Gör så här
Koka upp buljongen.
Skala och hacka löken.
Skala och skär morötter och potatisar i tärningar.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök och grönsaker tills de mjuknat lite.
Häll i buljongen i kastrullen och koka i ca 20 minuter.
Tillsätt risonin och låt koka med när 10 minuter återstår av koktiden.
Smaka av med salt och peppar.
Skär fisken i små bitar.
Lägg ner fiskbitarna i soppan
och låt dem sjud med de sista 5 minuterna av koktiden.

 

söndag 1 juni 2025

Kikärtscurry med kokt ägg - perfekt mat till matlådan

Kikärtscurry är en perfekt vardagsrätt för i stort sett alla eftersom den är snabblagad, billig och vegetarisk. Och dessutom lämplig att laga lite extra av då den också passar i matlådan.
Ett recept inspirerat av matmagasinet "Ät och laga mer Ren mat".

 

4 portioner 

400 g kikärtor, avrunna
2 gula lökar, finhackade
ca 2 msk röd currypasta
1 tsk socker
2 dl kokosmjölk
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2oo g babyspenat
4 kokta ägg
ett gott bröd, naan-bröd eller annat plattbröd

Gör så här
Fräs löken i olja så den blir fint gyllenbrun.

Tillsätt currypastan och fräs i 1 minut.
Tillsätt socker
, kikärtor, kokosmjölk, vatten och smula i buljongtärningen.
Koka upp och låt sjuda sakta i 10 minuter.
 Blanda ner spenaten och låt puttra med ca 2 minuter så den får sjunka ihop.
Servera med ägghalvor och bröd.