lördag 4 maj 2024

En smak av sommar vid Göta kanal

 
Vilken härlig sommardag det blev idag!
Vi tog bilen på utflykt till @Gärvestad hage
mellan Norrköping och Söderköping och plockade tulpaner 

 och körde sedan vidare till andra sidan Göta kanal
för en fika i solen hos @Jolla Chokladmakarna.

Vi passade också på att förena nöje med nytta
och tog en promenad i solen längs kanalen.




Som man längtat efter dessa soliga dagar. Och det bästa av allt,
den tiden på året, med varma soliga dagar, har bara börjat...

 

onsdag 1 maj 2024

Mini lime-cheesecake med citrusfrukter

Sköna maj, välkommen...
Idag har våren firats in med första balkonghänget för året. Så härligt! Nu är väl ändå våren här för att stanna!? Inga flera bakslag, väl!? Har du också varit ute i vårsolen idag?
I förra inlägget lovade jag recept på mini lime-cheesecake. Och det kommer här.


 
12 portioner

Ingredienser (botten)
150 g smör
 300g digestivekex

Ingredienser (fyllning)
4 gelatinblad
400 g naturell färskost
2 dl florsocker
1 limefrukt, saften
1 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde

Citrusfrukter
2 apelsiner
1 grapefrukt
1 limefrukt

0,5 knippe färsk mynta

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela 12 muffinsformar i en cupcake-plåt.
Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa
och fördela detta i muffinsformarna.
Tryck till med en sked så att det blir en jämn yta.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 10-12 minuter.
Ta dem ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Ostkräm:Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden. Den ska vara välvispad men utan att det blir smör.
I en annan bunke vispar du ihop färskost och florsockersocker. Rör i färskpressad limesaft och creme fraiche tills du får en jämn kräm.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme.
Rör ihop det med 2 msk av krämen.
Rör omedelbart ner gelatinblandningen i resten av krämen.
Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostkrämen med hjälp av en slickepott.
Fördela krämen ovanpå kexbottnarna och jämna till ytan.
Ställ kakorna i kylen 4-5 timmar, gärna över natten.
Toppa cheesecakesen med lite fint rivet limeskal och mynta.
Skär ut hinnfria klyftor av citrusfrukterna och servera till.

 

 

söndag 28 april 2024

Krämig fänkålsgratäng till lax

Det blev en ofrivillig paus från bloggandet efter vår skidsemester. Visst gav skidsemestern mig ny energi men den förbrukades nästan helt första dagen på jobbet. Och efterföljande dagar, som nu hunnit blivit två veckor, har fortsatt vara energikrävande och formligen tagit musten ur mig. Egentligen är det inte jobbet och arbetsuppgifterna i sig som är energikrävande utan mer stämningen på jobbet. Jag har till och med börjat tvivla på min samarbetsförmåga, som jag ändå har uppfattat varit god under alla mina yrkesverksamma år. Jag hoppas verkligen att sommaren och ledigheter kan vara det avbrott som vår arbetsgrupp behöver för att starta om och börja om på nytt i höst.
Men nog om arbete och vardagsbekymmer, det är helg och i dag har sonen har varit här på middag. Han blev bjuden på krämig fänkålsgratäng med stekt lax och mini lime-cheesecake med citrusfrukter till efterrätt. Receptet på fänkålsgratängen är som följer.


Krämig fänkålsgratäng

6-8 portioner

3 fänkålshuvuden
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
50 g färskriven parmesan
0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av topparna på fänkålen och skär huvudena i klyftor.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Lägg ner alla fänkålsbitar och låt koka i ca 5 minuter.
Häll av vattnet. Fördela fänkålen i en ugnsform.
Blanda grädde, vitlök, hälften av parmesanen, salt och peppar.
Häll det över fänkålen.
Strö över resterande parmesan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

 

Hur man steker laxfiléer hittar man om man klickar på länken här
och r
eceptet på mini lime-cheesecake kommer under nästa vecka. 

Och än återstår några timmar av helgen att njuta av :)
Trevlig kväll!


söndag 14 april 2024

Fler bilder från Trysil

Alltså, dessa dagar på fjället med klarblå himmel! Dem kan man leva på lääänge.


 

 

 

 

 
 

 
 

fredag 12 april 2024

Fantastisk dag på Trysil fjället

Idag har Trysil verkligen levererat. Fina backar och fantastiskt väder.
Tyvärr innebär dock sol och värme att snökvaliteten inte är den bästa fram på eftermiddagen. Men under förmiddagen fick vi till många fina åk.
Dagen började dock med täta moln över fjället.

Men det ordnade snart till sig som sagt.





Och så har vi ju fått sällskap av svägerskan med man.
Senast vi var i Trysil tillsammans var 2016.
Då hade vi våra familjer med oss
men nu är barnen vuxna och vi kan roa oss på egen hand.

 Skål och trevlig helg!