onsdag 1 maj 2024

Mini lime-cheesecake med citrusfrukter

Sköna maj, välkommen...
Idag har våren firats in med första balkonghänget för året. Så härligt! Nu är väl ändå våren här för att stanna!? Inga flera bakslag, väl!? Har du också varit ute i vårsolen idag?
I förra inlägget lovade jag recept på mini lime-cheesecake. Och det kommer här.


 
12 portioner

Ingredienser (botten)
150 g smör
 300g digestivekex

Ingredienser (fyllning)
4 gelatinblad
400 g naturell färskost
2 dl florsocker
1 limefrukt, saften
1 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde

Citrusfrukter
2 apelsiner
1 grapefrukt
1 limefrukt

0,5 knippe färsk mynta

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela 12 muffinsformar i en cupcake-plåt.
Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa
och fördela detta i muffinsformarna.
Tryck till med en sked så att det blir en jämn yta.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 10-12 minuter.
Ta dem ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Ostkräm:Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden. Den ska vara välvispad men utan att det blir smör.
I en annan bunke vispar du ihop färskost och florsockersocker. Rör i färskpressad limesaft och creme fraiche tills du får en jämn kräm.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme.
Rör ihop det med 2 msk av krämen.
Rör omedelbart ner gelatinblandningen i resten av krämen.
Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostkrämen med hjälp av en slickepott.
Fördela krämen ovanpå kexbottnarna och jämna till ytan.
Ställ kakorna i kylen 4-5 timmar, gärna över natten.
Toppa cheesecakesen med lite fint rivet limeskal och mynta.
Skär ut hinnfria klyftor av citrusfrukterna och servera till.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar