söndag 22 juni 2025

Hembakat pestobröd till sallad och grillat


 1 bröd

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
1 ägg

375 g vetemjöl
55 g rågmjöl
150 g grön pesto

 Gör så här

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Låt blandningen bli ljummen (max 37 grader) och häll den i en degbunke.
Smula ner jästen och tillsätt socker, salt och ägg.
Tillsätt vetemjöl och rågmjöl lite i taget och knåda degen blank och smidig.
Funkar också med elvispen och degkrokar. Eller i en köksmaskin.
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Stjälp ut degen på mjölat underlag och kavla ut till en rektangel som är ca 20 x 30 cm

Bred över pesto och rulla ihop degen som en rulltårta.
Dela degen i två lika stora delar på längden.
Snurra de två delarna några varv och lägg dem bredvid varandra i brödformen.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
När ugnen är varm gräddas brödet gyllene och genomgräddat, ca 25 minuter.
Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna innan det skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar