måndag 16 juni 2025

Smörgåstårta i portionsglas till midsommarfesten

Ett smart sätt att servera smörgåstårta på, i små glas. Denna variant är med lax, räkor och örtkräm. Passar som förrätt eller på en buffé. Perfekt på midsommarfesten. 



Receptet hittade jag på Recept.se
 

4-6 glas

12-18 skivor  formfranska
150 g kallrökt lax till fyllning och garnering

Örtkräm

½ dl fint hackad gräslök
½ dl fint hackad persilja
½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
150 g färskost, typ Philadelphia
½ citron, rivet skal
salt
peppar

Räkröra

¾ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
75 g färskost, typ Philadelphia
2 msk röd stenbitsrom
100 g skalade räkor
salt
peppar

Garnering

kallrökt lax
räkor
citronskivor
dill

 Gör så här
Örtkräm: Mixa örterna tillsammans med majonnäsen så att det blir en grön majonnäs.
Vispa crème fraichen tills den blir tjock.
Blanda med örtmajonnäsen och färskosten.
Smaksätt med rivet citronskal, salt och peppar.
Hacka 2 skivor av laxen riktigt fint och blanda med hälften av örkrämen.
Räkröra: Vispa crème fraichen tjock.
Blanda med majonnäs, färskost, rom och hackade räkor.
Smaka av med salt och peppar.
Stansa ut rundlar av bröden (3 rundlar/portion) som passar i dina portionsglas.
Lägg 1 brödrundel i varsitt glas.
Lägg örtkrämen med lax i en spritspåse och spritsa
ett lager av krämen ovanpå brödskivorna.
Lägg på nästa brödrundel. Spritsa på räkröra.
Lägg på bröd. Spritsa på örtkräm.
Garnera med små laxrosor, räkor, citron och dill. 
 
 
Klicka på länken så öppnar sig recepten i ett nytt fönster.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar