onsdag 26 november 2025

Små rösti med smak av Janssons frestelse till glöggen

Jag fixade lite smått och gott plock till glöggen i helgen. Salta rösti med smak av Janssons frestelse, söta krustader med apelsinpannacotta, crostini med rökt lax och syrligt äpple och sötsalta nötbollar. Smaker som alla passar perfekt till den kryddiga glöggen

Idag får ni recept på krispiga rösti med ansjovis, toppade med smetana, rödlök och gräslök. Receptet på sötsalta nötbollar hittar ni här. De andra två recepten kommer inom kort.


Rösti med smak av Janssons frestelse 
6 personer 

1 burk ansjovisfiléer- liten, 55 g
1 rödlök
1 knippa gräslök
5 stora potatisar, mjölig sort
3 msk rapsolja
0,5 krm nymald svartpeppar

Tillbehör
 2 dl smetana

Gör så här
Låt ansjovisfiléerna rinna av, men spara spadet.
Skala och finhacka löken. Klipp eller finhacka gräslöken.
Skala och riv potatisen på den grövsta sidan av rivjärnet. 
Forma den till 12 små kakor. 
Stek dem i olja i 1-2 min på varje sida, platta till dem med stekspaden. 
Efterstek på svag värme i ca 5 min tills potatisen är mjuk.
Ringla över ansjovisspad och lägg en ansjovisfilé på varje rösti. 
Toppa med rödlök och gräslök. Krydda med peppar. Servera med smetana.


Ni hittar mer enkelt plock till glöggminglet via denna länk

 

2 kommentarer:

  1. Kul och gott recept. Kanske vore något att testa i jul. Jag är den enda i familjen som äter ansjovis och jansson, och det här receptet verkar enkelt att göra i mindre skala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Tycker absolut att du ska testa. Gott krispiga med smak av ansjovis.

      Radera