onsdag 26 februari 2014

Glutenfritt aprikosbröd

Många drar sig för att baka eget matbröd, men matbröd behöver inte alls vara särskilt krångligt eller svårt att baka. Det här brödet t ex kräver varken jäsning eller knådning, bara blanda och sen skjuts in i ugnen, dessutom är det glutenfritt. Jag gillar verkligen matbröd med frukt och nötter i, som är lätta att variera från gång till gång genom att byta mellan olika nötter, torkad frukt och bär.
Glutenfritt aprikosbröd
1 limpa

2 dl hela linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
4 dl grovhackade, torkade aprikoser
3 dl kokande vatten
3 msk mörk sirap
1 dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 dl bovetemjöl

Gör så här
Klä en brödform med bakplåtspapper
Häll linfrön, solroskärnor, pumpaärnor och 
de torkade aprikoserna i en skål
Häll över det kokande vattnet
Låt stå och dra i 5 minuter
Rör om ordentligt
Tillsätt sirap och olja
Rör om ordentligt
Häll i salt, bikarbonat och bovetemjöl
Rör om ordentligt till en smidig smet
Häll smeten i brödformen
Grädda i nedre delen av ugnen i 
175 grader i ca 30-40minuter 
Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk

3 kommentarer:

  1. Följde receptet till punkt och pricka och brödet drösslade bara i sönder tyvärr:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt :( Vad kan då ha gått fel...

      Radera
    2. Låter som en något effektivare ugn, testa att korta gräddningstiden eller tillsätta lite mer degvätska kanske

      Radera