onsdag 11 mars 2015

Kryddig kyckling à la Indien

I helgen hade vi ett riktigt strålande väder, och jag fick känslan av att våren är här för att stanna. Känner ni som jag, en stor befrielse när ni får röja och rensa när vårsolen tittar fram? Ut med det mörka och in med det ljusa och pastelliga istället. Garderoberna blev rensade, bokhyllan likaså och väggen i vardagsrummet är nu "tom" från fotografier och tavlor, bara att fylla på med nytt och fräscht ;) Dessutom blev frysen avfrostad och rensad för några veckor sedan, bra att ibland gå igenom vad som egentligen finns där. Hittade bland annat flera påbörjade kycklingförpackningar, flera nästan tomma grönsak- och bärpåsar och en halvfull påse med fisk, och för att slippa slänga maten har vi den senaste tiden lagat mat på det vi hade i frysen, bl a fisk- och broccoligratäng, massaman-gai - kycklinggryta och jordgubbssås, och i helgen lagade vi en kryddig kyckling à la Indien med en otroligt smakrik sås, inte stark, utan bara full av smaker. Ett perfekt tillfälle att även rensa ur kryddskåpet lite :)
Tipset och idén till receptet fick jag från bloggen Matnyttigt, som för övrigt alltid har bra tips och steg-för-steg bilder till sina recept, så även den mest ovana ska kunna lyckas i köket. I orginalreceptet är det kryddblandningen garam masala som används, men jag gjorde som Matnyttigt tipsade om -  botaniserade i kryddskåpet. Först tog jag reda på vilka kryddor som ingår i garam masala, och tittade sedan vad jag själv hade hemma, vilket resulterade i att det blev lika delar svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlika, kanel, fänkål, senapsfrö och muskot i min kryddblandning.


Kanske du blir inspirerad att göra kycklingen med helt andra kryddor, 
men som Matnyttigt rekommenderar - använd ändå soja och hoisinsås som bas ?


Kryddig kyckling à la Indien
2,5 kg kyckling, små kyckling- ben eller lår
2,5-3 msk kryddblandning
ca 0,5 msk salt
1-2 tsk chilipeppar
1,5 dl hoisinsås
0,5 dl kinesisk soja
2 burkar kokosmjölk (8oo ml)
Till servering
Jasminris

Gör så här
Fördela kycklingen i en ugnsform med kant
Anväder du fryst kyckling så låt den tina helt innan tillagning
Strö över kryddblandning, chilipeppar och salt


Häll hoisinsås och soja över den kryddade kycklingen
Massera in kryddblandningen, se till att all kyckling täcks med smaker


Slå över kokosmjölken
Sätt in formen i ugn i 200 grader
Låt kycklingen puttra i 20 minuter
Ta ut formen och vänd på kycklingen
Sleva över sås så all kyckling är fuktad
Låt kycklingen gå i ugnen ytterligare 20 minuter
Använder du stora lycklinglår gör du om proceduren ytterligare en gång
och låter kycklingen gå i ugnen i sammanlagt ca 1 timme
Kontrollera att kycklingen är färdig genom att sticka i kycklingen
och se så den inte är blodig intill benen 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar