Tipset och idén till receptet fick jag från bloggen Matnyttigt, som för övrigt alltid har bra tips och steg-för-steg bilder till sina recept, så även den mest ovana ska kunna lyckas i köket. I orginalreceptet är det kryddblandningen garam masala som används, men jag gjorde som Matnyttigt tipsade om - botaniserade i kryddskåpet. Först tog jag reda på vilka kryddor som ingår i garam masala, och tittade sedan vad jag själv hade hemma, vilket resulterade i att det blev lika delar svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlika, kanel, fänkål, senapsfrö och muskot i min kryddblandning.
Kanske du blir inspirerad att göra kycklingen med helt andra kryddor,
men som Matnyttigt rekommenderar - använd ändå soja och hoisinsås som bas ?
Kryddig kyckling à la Indien
2,5 kg kyckling, små kyckling- ben eller lår
2,5-3 msk kryddblandning
ca 0,5 msk salt
1-2 tsk chilipeppar
1,5 dl hoisinsås
0,5 dl kinesisk soja
2 burkar kokosmjölk (8oo ml)
Till servering
Jasminris
Gör så här
Gör så här
Fördela kycklingen i en ugnsform med kant
Anväder du fryst kyckling så låt den tina helt innan tillagning
Strö över kryddblandning, chilipeppar och salt
Häll hoisinsås och soja över den kryddade kycklingen
Massera in kryddblandningen, se till att all kyckling täcks med smaker
Slå över kokosmjölken
Sätt in formen i ugn i 200 grader
Låt kycklingen puttra i 20 minuter
Ta ut formen och vänd på kycklingen
Sleva över sås så all kyckling är fuktad
Låt kycklingen gå i ugnen ytterligare 20 minuter
Använder du stora lycklinglår gör du om proceduren ytterligare en gång
och låter kycklingen gå i ugnen i sammanlagt ca 1 timme
och låter kycklingen gå i ugnen i sammanlagt ca 1 timme
Kontrollera att kycklingen är färdig genom att sticka i kycklingen
och se så den inte är blodig intill benen
och se så den inte är blodig intill benen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar