Kryddiga köttbullar à la Thailand
4-5 portioner
600 g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
ca 1 tsk röd currypasta
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Smör
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
ca 1 tsk röd currypasta
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Smör
Jordnötssås
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver
ca 1 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl saltade och rostade jordnötter, grovhackade
1/2 tsk malen spiskummin
ev 2 msk hackad färsk koriander
1 röd paprika
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver
ca 1 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl saltade och rostade jordnötter, grovhackade
1/2 tsk malen spiskummin
ev 2 msk hackad färsk koriander
(jag är inget fan av koriander så jag hoppade den ingrediensen)
Smör
Smör
Grönsaksblandning
2 dl strimlad rotselleri
2 dl strimlad morot
150 g sockerärter (djupfrysta)
150 g vaxbönor (djupfrysta)
Matolja
2 dl strimlad morot
150 g sockerärter (djupfrysta)
150 g vaxbönor (djupfrysta)
Matolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Blanda färs, grädde, ägg, salt, currypasta, riven ingefära och pressad vitlök i en bunke
Rulla till köttbullar
Stek köttbullarna i smör i en stekpanna tills de fått färg men
de behöver inte vara genomstekta
de behöver inte vara genomstekta
Skala vitlöksklyftorna
Tärna paprika, finhacka lök och vitlök
Fräs paprika, lök, vitlök, paprikapulver och currypasta i smör
Tillsätt kokosmjölk, jordnötter och spiskummin
Låt såsen koka upp och sedan koka på svag värme, ca 10 minuter
Lägg köttbullarna i såsen och låt dem puttra med, ca 5 minuter
Skala rotselleri och morot och skär i strimlor
Hetta upp en stekpanna med matolja och
stek grönsaker, sockerärter och vaxbönor, ca 10 minuter
stek grönsaker, sockerärter och vaxbönor, ca 10 minuter
Smaka av med salt och peppar
Servera köttbullarna med de stekta grönsakerna
Hade det varit helg hade jag druckit en Singha till dessa kryddiga köttbullar,
Hade det varit helg hade jag druckit en Singha till dessa kryddiga köttbullar,
Ser lika gott ut som det brukar göra hos dig :) Här blev det älgköttbullar ikväll med kokt potatis, gräddås, lök, rårörda lingon och gurka, gott det också :) Kram Anna
SvaraRaderaDet har jag aldrig ätit, alltså älgköttbullar ;) Har nog aldrig ätit älgkött heller, när jag tänker efter. Det är ingen av de närmsta som jagar, och de vi känner som jagar brukar oftast bjuda på grillat vildsvin när vi träffs :) Kram
RaderaHärligt att köttbullarna klarade smaktestet! Kan nog tänka oss att styrkan varierar hejvilt mellan olika currypastor och att den är mycket mildare den som vi kan köpa i våra affärer.
SvaraRaderaKan också rekommendera älgköttbullar, mycket goda men eftersom älgfärs är väldigt magert kan det med fördel blandas ut med fläskfärs så blir de mycket saftiga och goda. Om du mot förmodan skulle springa över lite älgfärs nångång. :)
Hoppas helgen är fin, kramizar!
Tar till mig rådet och ska tänka på fläskfärsen om det av en händelse skulle bli aktuellt med älgköttbullar här hemma :) Kramar till er!
Radera