torsdag 12 mars 2015

Kryddiga köttbullar à la Thailand med jordnötssås och stekta grönsaker

I går var det kryddiga smaker från Indien. I dag fick smakerna oss att längta tillbaks till Thailand - ett receptet från Livsnjutarnas gourmetkök. Tidigare har jag dragit mig för att steka köttbullar, särskilt på vardagar. Jag har inbillat mig att det tar för lång tid, men det behöver det inte alls göra. Köttbullarna behöver ju inte vara så små, och det räcker om man steker dem så de får lite färg, för att sedan låta dem gå klart ca 10 minuter i ugnen i 200 grader. Likaså är det med de här köttbullarna, men man låter dem gå klart i såsen. Gör dem lite större, stek så de får färg och låt dem sedan koka färdigt i såsen. Snabbt och enkelt! Hur smakade de då? Jo, de klarade absolut smaktestet, och jag kan tala om att det är inga mesiga köttbullar direkt ;)  Var alltså försiktiga med currypastan! Vet inte om det är vår thailändska currypasta som är så stark, för åter igen räckte det för vår del med drygt halva mängden av det som står i receptet. Det är naturligtvis en smaksak, och hur man är van, men jag kan nog påstå att vi är rätt vana att äta stark mat, så jag tror nog allt det är lite mer malla i vår thaicurry än den man kan köpa här hemma i affären. Grönsakerna passade alldeles ypperligt till denna maträtt, men ris hade varit bra, för då hade jag fått upp den goda jordnötssåsen lite lättare :) 


 Kryddiga köttbullar à la Thailand
 4-5 portioner

600 g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
ca 1 tsk röd currypasta
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Smör

Jordnötssås

2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver
ca 1 tsk röd currypasta
1 burk 
kokosmjölk (400 ml) 
2 dl saltade och rostade jordnötter, grovhackade
1/2 tsk malen spiskummin
ev 2 msk hackad färsk koriander
(jag är inget fan av koriander så jag hoppade den ingrediensen) 
Smör

Grönsaksblandning

2 dl strimlad rotselleri
2 dl strimlad morot
150 g sockerärter (djupfrysta)
150 g vaxbönor (djupfrysta)
Matolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här 
Blanda färs, grädde, ägg, salt, currypasta, riven ingefära och pressad vitlök i en bunke
 Rulla till köttbullar
Stek köttbullarna i smör i en stekpanna tills de fått färg men
 de behöver inte vara genomstekta
Skala vitlöksklyftorna
Tärna paprika, finhacka lök och vitlök
 Fräs paprika, lök, vitlök, paprikapulver och currypasta i smör
 Tillsätt kokosmjölk, jordnötter och spiskummin
 Låt såsen koka upp och sedan koka på svag värme, ca 10 minuter
Lägg köttbullarna i såsen och låt dem puttra med, ca 5 minuter
Skala rotselleri och morot och skär i strimlor
Hetta upp en stekpanna med matolja och 
stek grönsaker, sockerärter och vaxbönor, ca 10 minuter
 Smaka av med salt och peppar
Servera köttbullarna med de stekta grönsakerna

Hade det varit helg hade jag druckit en Singha till dessa kryddiga köttbullar,


men nu är det ju bara en vanlig torsdag, och jag ska iväg och yoga, 
så ölen får vänta tills i morgon.

Allt gott!

4 kommentarer:

  1. Ser lika gott ut som det brukar göra hos dig :) Här blev det älgköttbullar ikväll med kokt potatis, gräddås, lök, rårörda lingon och gurka, gott det också :) Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig ätit, alltså älgköttbullar ;) Har nog aldrig ätit älgkött heller, när jag tänker efter. Det är ingen av de närmsta som jagar, och de vi känner som jagar brukar oftast bjuda på grillat vildsvin när vi träffs :) Kram

      Radera
  2. Härligt att köttbullarna klarade smaktestet! Kan nog tänka oss att styrkan varierar hejvilt mellan olika currypastor och att den är mycket mildare den som vi kan köpa i våra affärer.
    Kan också rekommendera älgköttbullar, mycket goda men eftersom älgfärs är väldigt magert kan det med fördel blandas ut med fläskfärs så blir de mycket saftiga och goda. Om du mot förmodan skulle springa över lite älgfärs nångång. :)
    Hoppas helgen är fin, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar till mig rådet och ska tänka på fläskfärsen om det av en händelse skulle bli aktuellt med älgköttbullar här hemma :) Kramar till er!

      Radera