Välkommen!

fredag 29 maj 2015

Fotoutmaning v 22 - porträtt


Porträtt var ju inte lätt att fota... särskilt inte när det är få jag känner som känner sig bekväma framför kameran och vill ställa upp på porträttfotografering. Kan tro det är en stor utmaning för en yrkesfotograf att få personen/erna att känna sig bekväma och avslappnade vid en porträttfotografering. 
För min egen del tror jag för det första: att personen ifråga verkligen vill bli fotograferad ;) och för det andra: att det måste få ta tid för att personen ska bli avslappnad och se spontan ut. Ofta när man privat tar fram kameran är det mest ögonblicksbilder man tar, och det är en bild som gäller, möjligtvis två, men sedan är man vidare i det man håller på med. Situationen är här och nu, inte om fem minuter och ett antal bilder senare, för då är ögonblicket förbi, och personen uttråkad för länge sedan. "Suck, är du klar snart?"
Jag är så nyfiken på hur ni andra som deltar i Fröken Fotos utmaning har lyckats med era porträttbilder, och kanske få ett och annat tips på hur man kan locka folk att ställa upp på bild :)

12 kommentarer:

 1. Tycker att din bild är så bra!
  Många som känner så.

  När jag fotar porträtt så brukar just tiden vara viktig. Att det får ta tid, att personen jag fotar har något att syssla med under tiden, som den tycker om.För att slappna av och inte tänka på kameran. Alternativt ställa frågor som får personen att fundera på saker den tycker om.
  Som: När hade du ett av dina vackraste ögonblick?
  Eller: När skrattade du som mest?
  Då brukar det ge med sig.

  Kram och fin helg// Hannis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tips, Hannis. Ska verkligen ta dem till mig.
   Kan tro att det även beror på fotografen, hur avslappnad och säker på sin sak den är, för att föra över ett lugn till modellen. Kram

   Radera
 2. Häftig tolkning av porträtt. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Inte är det lätt inte, men skam dem som ger sig:)! Tror du har rätt i att fotografen själv förmedlar känsla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vem har lust och ork att vänta på en fotograf som står och fumlar med kameran och inte har koll på läget ;)

   Radera
 4. För mig var det samma sak - ingen vill vara med på bild om det skulle läggas ut på en blogg. Jag gillar ditt foto för det är precis sådär som många känner. Fin helg till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var sannerligen inte lätt att få någon att ställa upp, men så är jag ju inget proffs heller...
   Fin helg till dig med!

   Radera
 5. Visst är det så! Som Hannis sa, så är det lättare att fotografera andra då de får något att tänka på. Det är också då som leendena blir mer äkta. Fin tolkning ♡

  SvaraRadera
  Svar
  1. En konst helt enkelt, att kunna fota, prata och avleda samtidigt, som vissa av oss är bättre på än andra :)

   Radera
 6. En sån rolig bild! De gånger jag har tagit bra bilder på andra så har de, just som Hannis sagt, fått prata på om nått som gör dem på bra humör. Själv står jag och hummar och gör nått inlägg samtidigt som jag lite från sidan fotar. Ofta brukar det efter ett tag komma kommentaren "men du skulle ju fota mig och här står jag och pratar" men då har jag redan typ tjugo foton och några brukar vara rejält bra.De gånger andra fått till bra bilder på mig är när jag inte är medveten om att de tar kort utan jag håller på med något helt annat och är uppe i det. Att få mig att prata brukar inte funka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av tipsen jag fått idag går ut på att få folk att prata om något roligt för att få dem att slappna av, men precis som du skulle det inte funka på mig, jag är inte alls bekväm med att föra en monolog, och absolut inte framför en kamera, och inte heller är jag särskilt bra på att intervjua, så någon bra porträttfotograf kommer jag nog aldrig bli ;)

   Radera