Välkommen!

Välkommen!

lördag 12 december 2015

Juliga desserter


Granatäpplekärnor är ju riktigt röda och juliga 
och perfekta att dekorera julens söta med, t ex en chokladpaj eller en pannacotta.
Hur du enkelt får ur kärnorna hittar du här

 Chokladpaj med granatäpple
1 stor paj 2o cm i diameter
eller
8 små portionspajer


70 g mörk choklad, 70%
3,75 dl pekannötter
4 färska dadlar
Fyllning
4,5 dl crème fraiche
45 g farinsocker
Garnering
1 granatäpple, kärnorna

Gör så här

Grovhacka chokladen och lägg den i en matberedare
Tillsätt 1,25 dl pekannötter
Kör till en smulig massa
Häll upp i en skål och ställ åt sidan
Kärna ur dadlarna och lägg i matberedaren
Tillsätt resten av pekannötterna
Kör till en smulig massa
Tillsätt choklad- och nötblandningen och kör lite till
Fördela sedan chokladmassan i form/formar med löstagbar botten
Ställ i frysen i 4-8 timmar så massan stelnar
Rör crème fraiche och farinsocker till en smidig kräm
Ta ut formen/formarna ur frysen
Lossa bottnarna ur formen/formarna
Fördela krämen i bottnen/bottnarna
Ställ i kylen i 2 timmar
Toppa pajen/pajerna med
granatäppelkärnor vid servering


Pannacotta
4 portioner


5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
Garnering
1 granatäpple, kärnorna
ca 0,5 dl rostad kokos

Gör så här
Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker
Häll upp i portionsskålar
Ställ i kylen i 1 timme
Toppa med kokos och granatäpple vid servering

Andra fina och juliga desserter är:

Crème brûlée med smak av kanel
4 portioner

2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 kanelstång
6 äggulor
ca 1 dl strösocker
Till servering
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Gör så här
Koka upp grädde, mjölk och kanelstång i en kastrull
Låt svalna något
Blanda äggulor och strösocker i en bunke
Vispa samman lätt
Häll över gräddblandningen, utan kanelstången
Fortsätt vispa tills allt har blandat sig
Smöra fyra små formar som tål ugn
Häll blandningen i formarna
Grädda brûléerna i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter 
eller tills smeten stelnat
Ta ut formarna och låt dem kallna 
Hit kan man förbereda dagen före servering
Karamellisera brûléerna genom att strö farinsocker och strösocker på ytan och bränn av i ugnen i 225 grader eller använd en brännare
Servera direkt

Tomtepudding med hjortron
6 portioner

1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt
Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)

Gör så här
Skala med potatisskalare smala strimlor av det
gula på apelsinskalet
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp grädde med vaniljfrön,
apelsinskal och socker
Ta bort kastrullen från värmen
Lyft ur skalen
Lägg ner gelatinbladen och
rör om tills de smält
Blanda med yoghurt och gröt
Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar
Smält socker i en kastrull på medelhög
värme under omrörning
Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och
vispa snabbt ihop till en kolasås
Tillsätt hälften av hjortronen och
låt smälta under omrörning på låg värme
Tillsätt resterande hjortron och
ställ att svalna
Toppa puddingen med hjortron vid servering

Ugnsbakad brieost med glöggrussin
ca 10 bufféportioner

500 g brieost
3 msk strösocker
3 dl glögg
0,5 dl russin
100 g valnötter

Gör så här
Ta fram brieosten och låt ligga i rumstemperatur ca två timmar 
Smält socker i en kastrull tills det får färg
Häll i glögg och russin
Låt småkoka till en simmig konsistens, ca 15 minuter
Lägg i valnötter
Lägg brieosten på en bakpappersklädd plåt
Baka osten i 200 grader i ca 5 minuter
Toppa osten med glöggrussin

Kokta päron med chokladgrädde och karamelliserade nötter
4 portioner

3 dl pressad apelsinsaft
1,5 dl strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
0,25 st vaniljstång
Chokladgrädde
0,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
50 g ljus choklad, finhackad
0,5 dl mjölk
Karamelliserade nötter
3 msk strösocker
1 dl blandade grovt hackade nötter
1 tsk smör

Gör så här
Chokladgrädden ska stå i kylen över natten så
förbered redan kvällen innan den ska serveras genom att lägga gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter
Koka upp grädde och honung och slå
över den hackade chokladen
Tillsätt mjölken och det urkramade gelatinbladet
Rör tills gelatinbladet smält
Ställ i kylen över natten
Skala päronen
Blanda apelsinsaften med socker och
kryddor i en kastrull
Lägg i päronen
Koka upp och låt sjuda tills päronen är mjuka
Ta upp päronen och koka ihop lagen till hälften
Smält sockret till karamelliseringen i en stekpanna
tills det är gyllenfärgat
Lägg i nötterna och smöret och rör runt
Häll upp på ett smörpapper och skilj på nötterna från varandra medans de fortfarande är varma
Vispa upp chokladgrädden och
forma till ägg med en fuktig sked och
lägg upp på tallrikar/skålar
Värm upp päronen i lagen och
lägg upp bredvid äggen
Skeda lite lag runt päronen
Garnera till sist med de karamelliserade nötterna

2 kommentarer:

  1. mmm, så mycket gott... och de där kärnorna är ju så vackra!
    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera