Välkommen!

onsdag 9 maj 2018

Mingel på studenten



Under Kristi himmelsfärdshelgen förra året var vi i Gävle  och hälsade på dottern som gjorde praktik i Furuviksparken. I morse skjutsade jag henne till flygbussen till Skavsta. Därifrån flyger hon sedan till årets praktikplats, Loro parque på Teneriffa. Och när de ändå är ute och far, hon och hennes klasskompis, så passar de på att stanna till ett par dagar i Paris först...
Förra året var jag riktigt orolig. Idag ett år senare är jag inte fullt lika orolig. 
Hon är ett år äldre och mer mogen och så har hon hunnit vara iväg en vända på praktik i Eskilstuna på Parken zoo också, så jag vet att hon kan ta hand om sig. 
Men visst finns det en oro i mitt mamma-hjärta. 
Kommer man någonsin sluta oroa sig för sina barn? Tror inte det. 
Hur som helst, den oro jag känner försöker jag tänka bort och istället ersätta med glädje för hennes skull som fått förmånen att uppleva detta äventyr. 
Fick nyss en rapport ifrån henne att de nu var på plats på hotellet i Paris och att planen för kvällen var att hyra cyklar och cykla till Eiffeltornet och Triumfbågen. 
Hur härligt låter inte det!? Skulle gärna vilja vara där och cykla fram genom Paris gator i vårkvällen :) 
När hon kommer hem igen är det bara två veckor kvar tills hon tar studenten.
Och det har vi ju tänkt att fira :)
Efter utspringet, innan alla gästerna har kommit på plats och medans maten till buffén plockas fram, är det bra om gästerna har något att förströ sig med, så då tänkte jag servera några enkla snacks som är lätta att förbereda. 
Gurkskivorna kan skalas, skivas och läggas upp på ett fat så det bara är att spritsa på lax-och avokadorörorna som man har förberett i spritspåsar.
Fetaostsnurrorna går att förbereda ett par dagar i förväg med att göra rullar av smördeg och fetaost och sedan låta dem ligga i kylen tills de är dags att skivas upp och gräddas. De är som godast att servera nygräddade men de går också att äta kalla. Eller så värmer man på dem något i mikron precis när de ska serveras.

Lax- och gurksnittar
15 stycken

125 g varmrökt lax
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 tsk färskpressad limejuice
1,5 tsk wasabipasta
15 skalade gurkskivor
Garnering
Svarta sesamfrön
Klippt persilja

Gör så här
Mixa laxen med majonnäs, crème fraiche, limejuice och wasabipasta
Fyll gärna i en engångsspritspåse och förvara i kylen
Skala gurka och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor
Förvara övertäckta i kylen
Vid servering placera gurkskivorna på ett fat
Spritsa laxröran på gurkskivorna
Toppa med svarta sesamfrön och klippt persilja

Avokado- och gurksnittar
15 stycken

1 avokado
3 tsk torkad dragon
(3 msk färsk hackad dragon)
0,5 msk färskpressad citronjuice
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl olja
1,5 krm salt
0,5 krm svart peppar
15 skalade gurkskivor
Garnering
Rostade pumpakärnor

Gör så här
Dela och kärna ur avokadon
Gröp ur köttet, lägg i en mixerskål tillsammans med dragon, citronjuice och vinäger
Mixa slätt
Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning och mixa tille n slät kräm
Krydda med salt och peppar
Fyll gärna i en engångsspritspåse och förvara i kylen
Skala gurka och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor
Förvara övertäckta i kylen
Vid servering placera gurkskivorna på ett fat
Spritsa avokadokrämen på gurkskivorna
Toppa med rostade pumpakärnor

Fetaostsnurror
30 stycken

5 plattor fryst smördeg/tinad
150 g fetaost
1 kruka persilja, hackad
1 krm svartpeppar

Gör så här
Riv fetaosten grovt
Strö över fetaost och persilja över plattorna
Peppra
Rulla ihop plattorna till rullar från långsidorna
Rulla in dem i bakplåtspapper/smörpapper och lägg svalt
Hit kan förberedas flera dagar i förväg
Skär varje rulle i 6 skivor
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper
Grädda inför serveringen ca 10 minuter i 220 grader
Går att förbereda och värma upp i mikron vid servering

Och till snittarna blir det någon form av bål.
När vi firade grabbens student bjöd jag på fläderbål.

Mousserande fläderbål
ca 1,5 liter

1 flaska mousserande vin
5 dl fruktsoda
1 dl outspädd flädersaft
1 citron, skivad
1 apelsin, skivad
100 g gröna druvor

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en stor skål
Fyll på med isbitar

Det blir något liknande i år men med jordgubbar, tänkte jag.

Skönt med långledighet igen!
Hoppas vädret håller i sig 
så man får uppleva lite sol och värme även när man är ledig.

Ha nu en fin Kristi himmelsfärdshelg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar