onsdag 30 januari 2013

Toscakaka i långpanna

Det här braiga receptet på Toscakaka hittade jag Här. Det går inte att kommentera nog många gånger hur smidigt det är att baka till många i långpanna. Till helgen vankas det kalas och det ska bakas till många, det här receptet passade perfekt. 


Toscakaka i långpanna
6 ägg
6 dl socker
7,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
150 g smält smör
1,5 dl mjölk

Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Tillsätt de torra ingredienserna växelvis med mjölk och smör
Grädda i långpanna i 175 grader i ca 15 min
(känn med sticka om kakan är färdig)
Under tiden kakan gräddas görs en

Toscasmet
200 g smör
2 dl socker
5 msk vetemjöl
5 msk mjölk
4 dl mandelflarn el skållad och hackad sötmandel
Blanda alla ingredienser till smeten i en kastrull
Värm på svag värme tills allt löst sig
Bred smeten på den varma kakan
och grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills den fått fin färg

Nästa gång jag bakar Tosca ska jag prova ett recept på Toscapaj som låter smarrigt!
Om du har frysta bär från sommaren kvar i frysen kanske det kan passa att baka en långpannekaka med bär!

8 kommentarer:

  1. Vad kul att du bakade dem! Visst är det ett kanonrecept?!
    Tocsapaj har även jag på listan över att göra.

    SvaraRadera
  2. Ser riktigt smaskigt ut! Ska också baka till ett stort sällskap så långpanna är perfekt. Hur många bitar får du ungefär ut av detta recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långpannan är det bästa när man ska baka till många :)
      Hur många bitar man får ut beror ju naturligtvis på hur stora bitar man vill ha, men räknar man med bitar som är 5*5cm så får du ut 6*8 bitar i en långpanna som är 30*40cm, alltså 48 bitar. Lycka till!

      Radera
  3. Jag kanske hade en jättekonstig stl på min långpanna, men efter 15 min var kakan definitivt inte redo att få toscatäcket över sig. Eller kan det bero på helt andra faktorer att kakjäkeln inte ens stannat efter 25 min i ugnen??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt :(
      Nej, ibland lyckas det bara helt enkelt inte, och man har inget riktigt bra svar på varför det inte lyckades den här gången när man gjorde precis lika dant som man alltid brukar göra.
      Men en faktor som spelar in är naturligtvis ugnen, alla ugnar gräddar olika. I min ugn brukar jag alltid få ha kakor och andra bakverk lite längre än det står i recepten. Ugnen ska ha kommit upp i rätt temperatur när man ställer in kakan, ofta tänker man inte på att ugnen kyls ner när man öppnar för att ställa in kakan, jag brukar värma ugnen till lite över rekommenderad värme för att den inte ska sjunka allt för mycket när kakan ställs in.
      Det står inte så tydligt i det här receptet men bakpulvret bör blandas med mjölet innan det tillsätts i smeten, och det inte bara i det här receptet utan i alla recept där både mjöl och bakpulver förekommer. Så det är många faktorer som spelar in när man bakar en kaka.
      Det bästa är att prova sig fram och känna med en sticka om kakan är färdig.
      Lycka till med nästa kaka du bakar! / Birgitta

      Radera
  4. Undrar lite när ska bären på kakan. tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är bären på en långpannekaka du menar så ska de fördelas på smeten innan du gräddar kakan/Birgitta

      Radera