måndag 11 mars 2013

Söndagsmiddag med pannbiff, päronpaj och kladdkaka till kaffet

Igår bjöd jag mina föräldrar på middag som tack för att de såg efter katt och hus när vi var i fjällen. Det blev hederlig  husmanskost i form av pannbiff med lök, potatis och brunsås, som jag kokade på egen nedkokt buljong. 
Till efterrätt gjorde jag en päronpaj, ett recept jag hittat Här och till eftermiddagskaffet bjöd jag på en kladdkaka.
 
 
Pannbiff med lök
4 portioner
 
500 g bland- eller nötfärs
1 ägg
 1 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
 
Gör så här
Blanda ägg, mjölk, ströbröd, salt och peppar i en skål
Blanda i färsen och forma till biffar
Skala och skiva löken
Börja med att steka löken gyllenbrun,
lägg löken åt sidan på ett fat
Stek sedan biffarna på hög värme 1 minut på varje sida,
så de får fin stekyta
Lägg biffarna i en ugnsfast form med löken ovanpå
Stek färdigt i ugn i 200 grader i 10 minuter
 
Brunsås
4 portioner
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 tsk soja
1 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar
 
Gör så här
Smält smöret sakta i en kastrull
Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite
Häll i buljongen, lite i taget under omrörning
Låt såsen koka 3-5 minuter
Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar
 
 
 
Päronsmulpaj med nougat och snabb vaniljsås
6-8 portioner
 
Smuldeg
150 g smör
4 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1/2 dl vaniljglass
 
Fyllning
1 burk inlagda päron 420g (häll bort spadet)
50 g nougat
 
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen i en bunke
Strimla päronen och riv nougaten grovt
Smöra en stor eller flera små pajformer
Lägg päronen i botten på formen och strö över nougaten
Avsluta med smuldegen.
Grädda i ugnen i 225 grader i ca 25-30 minuter,
 tills pajen får lite färg.
 
Vaniljsås
3 äggulor
3 msk strösocker
3 dl vispgrädde (rätt hårt vispad)
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
Vispa äggulor och strösocker fluffigt
Tillsätt den vispade grädden och vaniljsockret i äggvispet
Rör om tills allt blandats och servera ihop med pajen
 
 


Kladdkaka med nötkola
12 portioner
 
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
100 g hackad mörk choklad
 
Topping
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk smör
2 dl salta jordnötter
 
Gör så här
Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter
Vispa ägg och socker poröst
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Smält smör tillsammans med hackad choklad på svag värme, under omrörning
Blanda försiktigt alla ingredienser och häll i formen
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter
Låt svalna i 30 minuter
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull,
låt det koka ordentligt till 120 grader, rör då och då
Ta bort från värmenoch klicka ner smöret
Rör om ordentligt och blanda ner jordnötterna
Häll nötkolan över kakan och bred ut
Servera ljummen eller kall
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar