Fisk- och skaldjurssoppa med smak av curry
4 portioner
400 g vit fiskfilé (t ex torsk)
o,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
7 dl fiskbuljong (vatten+tärning)
400 g körsbärstomater
2 dl creme fraiche
200 g skalade räkor
2 msk pressad citron
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Persilja till garnering
Gör så här
Tärna fisken och salta den
Lägg den sedan åt sidan
Finhacka purjo
Fräs purjon mjuk i en kastrull
Pressa ner vitlök
Pudra över curry
Fräs ytterligare någon minut
Häll på buljong
Tillsätt körsbärstomater och creme fraiche
Låt koka 5-10 minuter
Tillsätt fisken och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter
Lägg i räkorna och låt dem bara bli varma
Ta av från värmen
Smaka av med citron, sambal oelek, salt och peppar
Strö över persilja innan servering
Mazarinkaka
8-10 bitar
250 g riven mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
Kolakräm
1,5 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
4 äggulor
50 g hackad mjölkchoklad
25 g hackad mörk choklad (70%)
0,5 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt
Topping
Fintärnad ananas
Gör så här
Blanda mandelmassa och smör med elvisp
Tillsätt ägg och sist mjöl
Häll smeten i en rund form ca 24 cm i diameter
klädd med bakplåtspapper
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter
Låt svalna
Häll grädde, sirap och äggulor i en kastrull
Värm under vispning på låg värme tills du ser första bubblan
Var försiktig så gulan inte koagulerar och blir grynig
Lägg i den hackade chokladen
Rör till en jämn kräm
Smaka av med citron och salt
Häll över i en bunke och låt kallna, ca 1 timme
Fördela kolakrämen på mazarinkakan
Strö över ananastärningar
Skär i bitar
Det blir inte alltid som man tänkt sig när man bakar och lagar mat. Ananasen t ex på Mazarinkakan ska vara färsk men jag hade skivad ananas på burk, trodde jag, så jag tänkte att jag tar den men naturligtvis var den inte skivad utan krossad. Det kanske inte blev estetiskt lika vackert som med fintärnad men väl avrunnen så funkade den krossade också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar