måndag 30 september 2013

BBQ-högrev med coleslaw ur Veckans receptbok- Spisvärme

Tre mästerkockar har korats till Sveriges mästerkock, i år var det Jenny Walldén som var den lyckliga vinnaren och först ut 2011 var Louise Johansson . Däremellan tog Sigrid Bárány hem titeln och fick ge ut kokboken Spisvärme - mat med känsla - som är den här veckans receptbok.
 
Jag har tidigare lagat pulled pork på fläskkarré men Sigrids variant gör hon på högrev, och det tänkte jag att jag ville pröva, så i lördags stod grytan och puttrade hela dagen i ugnen medans jag uträttade en massa andra sysslor här hemma.  

 
BBQ-högrev
4 portioner
 
1-2 kg högrev
1-2 dl valfri färdig BBQ-sås
1 dl rött vin
1-2 gula lökar, grov hackade
2 vitlöksklyftor, krossade
Salt
Peppar
 
Till servering
Coleslaw
Stekt lök

Gör så här
Bryn köttbiten runt om i olja i en het stekpanna
Lägg den i en ugnsfast stekgryta
Häll på BBQ-sås, vin, lök och vitlök
Salt och peppra
Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie
Ställ in grytan långt ner i ugnen i
100 grader i 6-8 timmar eller
tills köttet går att dra isär med ett par gafflar 
 
Coleslaw 
 
0,5 vitkålshuvud
1 stor morot
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1 tsk hel grovstött kummin
Salt
Svartpeppar
Strösocker
 
Gör så här
Strimla kål och morot
Slaka kålen genom att doppa den i kokande vatten en halv minut, låt rinna av
Blanda alla ingredienserna till en coleslaw
Salt, peppra och sockra efter tycke och smak
 
Stekt lök
 
4 gula lökar
2 msk smör
2 tsk strösocker
Lite salt
2 msk vatten
 
 Gör så här
Skala och skiva löken tunt
Bryn i smöret tills löken är mjuk och söt
Strö på socker, salt försiktigt och häll på vattnet
Låt det koka in
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar