onsdag 30 oktober 2013

Crème brûlée - som den ska smaka

Fortsätter med att öka på kategorin "efterrätter" med ytterligare ett recept ur boken Himmelskt gott, nämligen en Crème brûlée.
Crème brûlée
4 portioner
 
3 äggulor
0,75 dl strösocker
4dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
 
Gör så här
Ställ fyra små ugnsfasta portionsformar, ca 1 dl,
i en långpanna/gratängform
Fyll långpannan med kokande vatten 3/4 upp på formarnas sidor
Vispa äggulor och strösocker, ställ åt sidan
Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och
tillsätt vaniljsocker
Koka upp på medelvärme och ta kastrullen från värmen när de första bubblorna visar sig
Häll lite av grädden i äggvispet och vispa ordentligt
Tillsätt resten av grädden långsamt medan du fortsätter vispa
Häll tillbaka krämen i kastrullen och
hetta upp över låg värme
Rör om hela tiden med en träslev
Prova om krämen är klar genom att doppa träsleven i den och dra med fingret över baksidan av sleven,
om det blir spår där du drar fingret är den klar,
om spåret sluter sig måste krämen sjuda lite till
Häll upp krämen i portionsformarna
Ställ långpannan i mitten av ugnen i 160 grader
Detta moment måste ske snabbt,
annars slutar det med äggröra
Grädda i 20-25 minuter
Krämen är klar när den precis har stelnat i mitten
Ta långpannan ur ugnen och lyft ur portionsformarna
Låt dem svalna i rumstemperatur
Ställ sedan in dem i kylen
Låt dem stå i minst 2 timmar i kylen innan servering
Sikta florsocker över formarna vid servering
Bränn av formarna antingen i ugnen på grillvärme
250 grader eller med en brännare för att smälta sockret och få en gyllenbrun yta på toppen

5 snabba mattips med 5 lika snabba efterrätter
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar