lördag 4 januari 2014

Hummerpannacotta till förrätt

Till förrätt på nyårsafton serverade jag en hummerpannacotta, en pannacotta gjord på egen hummerfond kokt på krossade hummerskal, schalottenlök, rotselleri och vitt vin. Mums, vad det blev gott!
Hummerpannacotta
4 portioner 

1 kokt hummer, 500 g
2 gelatinblad
3 dl grädde
0,5 dl hackad dill
Finrivet skal och saft från en halv citron
2 msk röd rom
Hummerfond 
2 hackade schalottenlökar
50 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt

Gör så här
Klyv hummern på mitten och plocka bort magen.
Ta ur köttet från stjärt och klor och
hacka hummerköttet
Hummerfond
Bryn lök, selleri, tomtpuré och krossade hummerskal i
smör i en kastrull någon minut
Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt
Koka upp och låt sjuda i 15 minuter
Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen
Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl

Lägg gelatin bladen i kallt vatten 5 minuter
Värm hummerfond och grädde i en kastrull
Ta upp gelatinbladen och smält ner i 
hummergrädden under omrörning
Blanda det hackade hummerköttet med dill, 
citronskal och citronsaft
Fördela hälften av blandningen i fyra portionsskålar
Slå på den varma hummergrädden och
ställ kallt för att stelna i ca 3 timmar
Toppa pannacottan med resten av hummerhacket och
med röd rom och en lite dillkvist  

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om hummerpannacotta men det lät väldigt spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett helt nytt recept för mig med som lyckades och blev riktigt bra, och gott :)

      Radera