onsdag 12 mars 2014

Kycklingtema vecka 11- Onsdag / 3 Grytor

Kycklingtema vecka 11
Onsdag - Kycklinggrytor
Söndag - Indisk kyckling

Vecka 11 med kyckling som tema rullar på med onsdagens
Grytor 

Kyckling mangochutney 
6-8 portioner
1 kg kyckling
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten
1st hönsbuljongstärning
1 msk Kina soya
1 purjolök
5 dl creme fraich
2 msk mangochutney
Salt
Peppar

Till servering
Ris
Någon grönsak

Gör så här
Skär kycklingen i lagom stora bitar
Bryn dem i en stekgryta
Tillsätt vatten, buljong, soya och sambal oelek
Låt koka i ca 15 minuter
Skölj och strimla purjolöken
Lägg purjolök, cream fraiche och mangochutney i grytan
Låt koka ytterligare ca 5 minuter tills det är varmt
Salt och peppra efter tycke och smak


Jordnötsgryta med banan och kyckling
4 portioner
400-500 g kycklingfilé
1 tsk curry
4 msk jordnötssmör med bitar
800 ml kokosmjölk (ca 2 burkar)
2-3 tsk lila eller röd currypasta
3 tsk sötsursås
1 msk socker
1/2 lime
1 msk fisksås
1 banan
1 dl jordnötter


Till servering
Ris eller nudlar

Gör så här
Häll ner jordnötssmör, kokosmjölk, currypasta, sötsur sås, socker, lime och fisksås i en kastrull
Låt småputtra i 20-30 minuter på svag värm
Rör om då och då
Tärna kycklingen och krydda den med curry
Stek kycklingen i en gryta eller
stekpanna med höga kanter
Slå över såsen på kycklingen och
låt allt småputtra i 5-10 minuter
Skiva bananen och strö den över grytan
Strö över jordnötterna och servera genast 

                  
Krämig kycklinggryta med brysselkål
5-6 portioner
6 kycklingfiléer, mellanstora, cirka 800 g
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
300 g brysselkål
1 burk kokosmjölk
1 burkkrossade tomater
5 kardemummakärnor
1 tsk korianderfrö
1,5 tsk kumminfrö
1 msk gurkmeja
En nypa kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1 tsk salt
Olja att steka i

Till servering
Ris
Sallad

Gör så här
Börja med att rosta kardemummakärnor och kumminfrön 
Mortla dem sedan
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
 Gnid kycklingen med salt, cayennepeppar, 
svartpeppar, oregano och 
en tesked av kardemumma- och kumminblandningen
 Bryn kycklingen i en het stekpanna i rapsolja
 Kyckling ska vara nästan färdigstekt inuti
Håll kycklingen varm
Strimla schalottenlökar och skiva vitlök
Skär bort stammen på brysselkålen och ev fula blad
Strimla brysselkålen 
 Fräs löken i oljan i en minut på hög värme 
tillsammans med gurkmeja, korriander, kanel och kummin
 Tillsätt den strimlade brysselkålen
Fräs i 3 minuter till
Häll i  kokosmjölk och krossade tomater
 Koka upp och lägg i kycklingen
 Koka kycklinggrytan i 10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar