Kycklingtema vecka 11
Onsdag - Kycklinggrytor
Söndag - Indisk kyckling Vecka 11 med kyckling som tema rullar på med onsdagens
Grytor
6-8 portioner
1 kg kyckling
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten
1st hönsbuljongstärning
1 msk Kina soya
1 purjolök
5 dl creme fraich
2 msk mangochutney
Salt
Peppar
Till servering
Ris
Någon grönsak
Gör så här
Skär kycklingen i lagom stora bitar
Bryn dem i en stekgryta
Tillsätt vatten, buljong, soya och sambal oelek
Låt koka i ca 15 minuter
Skölj och strimla purjolöken
Lägg purjolök, cream fraiche och mangochutney i grytan
Låt koka ytterligare ca 5 minuter tills det är varmt
Salt och peppra efter tycke och smak
Jordnötsgryta med banan och kyckling
4 portioner
400-500 g kycklingfilé
1 tsk curry
4 msk jordnötssmör med bitar
800 ml kokosmjölk (ca 2 burkar)
2-3 tsk lila eller röd currypasta
3 tsk sötsursås
1 msk socker
1/2 lime
1 msk fisksås
1 banan
1 dl jordnötter
Till servering
Ris eller nudlar
Gör så här
Häll ner jordnötssmör, kokosmjölk, currypasta, sötsur sås, socker, lime och fisksås i en kastrull
Låt småputtra i 20-30 minuter på svag värm
Låt småputtra i 20-30 minuter på svag värm
Rör om då och då
Tärna kycklingen och krydda den med curry
Stek kycklingen i en gryta eller
Tärna kycklingen och krydda den med curry
Stek kycklingen i en gryta eller
stekpanna med höga kanter
Slå över såsen på kycklingen och
Slå över såsen på kycklingen och
låt allt småputtra i 5-10 minuter
Skiva bananen och strö den över grytan
Strö över jordnötterna och servera genast
Krämig kycklinggryta med brysselkål
Krämig kycklinggryta med brysselkål
5-6 portioner
6 kycklingfiléer, mellanstora, cirka 800 g
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
300 g brysselkål
1 burk kokosmjölk
1 burkkrossade tomater
5 kardemummakärnor
1 tsk korianderfrö
1,5 tsk kumminfrö
1 msk gurkmeja
En nypa kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1 tsk salt
Olja att steka i
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
300 g brysselkål
1 burk kokosmjölk
1 burkkrossade tomater
5 kardemummakärnor
1 tsk korianderfrö
1,5 tsk kumminfrö
1 msk gurkmeja
En nypa kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1 tsk salt
Olja att steka i
Till servering
Ris
Sallad
Gör så här
Börja med att rosta kardemummakärnor och kumminfrön
Mortla dem sedan
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
Mortla dem sedan
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
Gnid kycklingen med salt, cayennepeppar,
svartpeppar, oregano och
en tesked av kardemumma- och kumminblandningen
Bryn kycklingen i en het stekpanna i rapsolja
Kyckling ska vara nästan färdigstekt inuti
Håll kycklingen varm
Strimla schalottenlökar och skiva vitlök
Strimla schalottenlökar och skiva vitlök
Skär bort stammen på brysselkålen och ev fula blad
Strimla brysselkålen
Fräs löken i oljan i en minut på hög värme
tillsammans med gurkmeja, korriander, kanel och kummin
tillsammans med gurkmeja, korriander, kanel och kummin
Tillsätt den strimlade brysselkålen
Fräs i 3 minuter till
Häll i kokosmjölk och krossade tomater
Koka upp och lägg i kycklingen
Koka kycklinggrytan i 10 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar