måndag 14 april 2014

Till påsk bör veden vara kluven och staplad

Hör ni, liksom vi, till dem som eldar med ved? Ni vet väl om att veden bör vara kluven och staplad till påsk, för att hinna torka innan nästa vinter? Men somliga anser att det räcker om det är klart till midsommar, så för dig som ännu inte hunnit med så kan du vara lugn, än finns det gott om tid :)
Att elda med ved kan tyckas vara tidskrävande och slitsamt men faktum är att om man som vi kan komma över billig ved så sparar man åtskilliga kronor på vedeldning. Vi har t ex fällt björkar på vår egen tomt, ved som alltså är alldeles gratis, och vi har rätt stor tomt så några träd till planerar vi att kunna fälla framöver. Samtidigt ska man tänka sig för innan man börjar gå loss på träden på tomten, det finns många anledningar att ha dem kvar  även om de skymmer solen eller "stjäl utsikten", t ex behöver fåglarna någonstans att bygga bo.
För att elda så effektivt och miljövänligt som möjligt bör alltså veden vara riktigt torr och när det gäller hur veden bäst staplas så 
råder det säkert delade meningar. Vi har valt en variant som både ser trevligt ut och som går snabbt att stapla. Vi staplar veden i rundlar med lastpallar som bas. Staplar någon meter rund vägg, kastar sedan i fullt med ved, stabiliserar traven med hönsnät tvärs över och fortsätter sedan med en nytt lager. Avslutar till sist med ett regnskydd på toppen.         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar