måndag 19 maj 2014

Gratäng med rödspätta och räkor

När mannen handlar brukar han köpa hem rödspätta med förhoppningen, tror jag, att jag ska steka rödspättan. Jag är dock inte lika förtjust i det, dels är det lite mer bestyr än att ugnsbaka den och dessutom drar paneringen åt sig ganska mycket fett, så därför blev gårdagens middag en gratäng med rödspätta och räkor
Gratäng med rödspätta och räkor
4 portioner

750 g rödspättafilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1,5 dl vitt vin
Gratängsås
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
2 st äggulor
1,5 msk kycklingfond
2 dl fiskspad
1 tsk strösocker
Salt
Peppar
Topping
200 g räkor, skalade
Citron
Dill el gräslök

Till servering
Pressad potatis
Gröna ärtor

Gör så här
 Dela filéerna på mitten 
Rulla ihop dem och lägg på högkant i en smord ugnsfast form
Salta och peppra
Häll vinet runt om i formen
Täck över fisken med bakplåtspapper
Ställ i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter
Häll av och spara fiskspadet
Vispa samman grädde, mjöl, fiskspad och kycklingfond
Koka i 3 minuter under omrörning
Smaka av med salt, socker och peppar
Rör ner äggulorna
Häll såsen över fiskrullarna
Gratinera i övre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter
Toppa med dill, kryddgrönt och citron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar