Välkommen!

söndag 19 oktober 2014

Är du lycklig?

Brukar du fundera över vad man egentligen lägger in i begreppet "lycka"? 
Vad menar man när man säger att man är lycklig? Är det hur man mår? Eller är det en positiv känsla här och nu? Kan man vara lycklig en längre tid? Kanske det är en färskvara, som hela tiden måste underhållas? Hur gör man för att bli lycklig? Kan man medvetet välja att vara lycklig? Vad är lycka?
Ja, börjar man fundera finns det en hel massa frågor som dyker upp kring ordet "lycka".För min del tror jag iaf inte att det är det materiella som gör oss lyckliga. Det går inte att köpa sig lycka, utan det är på det psykologiska planet man måste arbeta, hur man tänker och agerar. Jag tror man behöver vara här och nu, tänka positiva tankar och må bra för att kunna känna lycka, och för att må bra är det viktigt att ta hand om sig själv och sin kropp, röra på sig och äta hälsosamt, utan att överdriva. 
Med vanlig husmanskost och en del vardagsmotion kommer man långt, och så måste man naturligtvis se till att få ordentligt med sömn också. 


En annan viktig aspekt tror jag är att man känner att man har kontroll över sitt liv. Det är roligt att vara sysselsatt om det är något man själv har valt att göra, och man mår bra när man själv får bestämma i vilken ordning man ska utföra sitt jobb, när man ska ta sina pauser och börja och sluta dagen. Frihet under ansvar. 
Ett arbete som är stressigt, men som man ändå har kontroll över, påverkar oss inte lika negativt som ett arbete där man har liten chans att påverka.
Har du upplevt att du är inne i ett "flow" någon gång? Att man är så uppslukad av det man gör så man glömmer både tid och rum. Flow ger en känsla av tillfredsställelse när man känner att det är något man behärskar istället för något man inte klarar fullt ut och resultatet blir därefter. 
Säga nej till sånt du vet att du inte klarar av, kanske bara för att vara snäll, för att slippa känslan av otillfredsställelse och att inte duga till.
Lycka är heller inget mått på hur framgångsrik en person är, man kan ju vara framgångsrik men ändå olycklig, utan det är något man finner i sig själv genom att vara nöjd över den man är och det man åstadkommer i sitt liv. Att man har en positiv inställning till livet och ser möjligheter istället för hinder. Jag läste någonstans att lycka består av två delar, tankar och känslor. 
Alltså kan vi med våra tankar påverka hur lyckliga vi är.Lycka tror jag inte är något vi ska förvänta oss känna konstant, utan lyckan kommer med hur vi mår. Nu är man ju inte alltid känslomässigt på topp, men man kan ändå känna sig nöjd och tillfreds med sin tillvaro. Om man sen kallar det lycka eller ej, det kan ju diskuteras. Min övertygelse är iaf om man känner att man går omkring och känner sig olycklig, så är det bara en själv som kan ändra på det. Våra negativa tankar om oss själva är ofta en bidragande orsak till att vi mår dåligt. 
Så försök att bryta de invanda negativa tankarna och börja tänka positivt istället.


Vår lycka beror på oss själva.

                            Aristoteles


6 kommentarer:

 1. Härligt det är när man känner lycka, stanna upp och bara känn känslan:)
  Kände det så starkt på en föreläsning jag var på i veckan jag svävade nästan hem efter den kärlek som jag kände härligt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små stunder av lycka ska man absolut glädjas och ta vara på :) Blir ju nyfiken vem som höll i den föreläsningen och vad den handlade om...

   Radera
 2. Håller med dig i mycket av det du skriver. Jag tänker en hel del kring sånt. Jag är helt övertygad om att vi styr mycket av våra tankar. Vi kan bestämma oss för hur vi vill tänka och hur vi vill leva våra liv. Sen lyckas man inte alltid men man kan komma långt om man tar sig tid att reflektera och aktivt tänka kring hur man faktiskt vill ha livet. Det är nog viktigt att se till att vara chef över sitt eget liv och även att faktiskt ta eget ansvar över sitt liv, inte skylla på alla andra att man inte mår bra, inte hinner...
  Jag känner mig ofta tillfreds med livet och tycker mig ofta vara lycklig också. Tror att jag har mig själv att tacka faktiskt. Jag väljer hur jag förhåller mig till saker och ting och jag väljer noga vad jag gör med min tid.
  Så klart har jag dåliga dagar och perioder då jag tvivlar på mig själv, vad jag vill mm men ofta är jag tillfreds.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis är det lättare sagt än gjort att om man går och är olycklig ändra på sina tankar, men i slut änden är det bara en själv som kan göra något åt sin situation, det är det ingen annan som kan. Man kan inte skylla på någon annan, eller ödet, att man mår som man mår, utan man väljer själv på vilket sätt man tolkar och tar saker som händer runt ikring en. Kram

   Radera
 3. Absolut, lycka har ingenting med materiella ting att göra, jag som har vårdbakgrund återkommer ju alltid till KASAM, känsla av sammanhang, om man känner det eller inte och om man har en meningsfullhet, begriplighet och kan påverka sin tillvaro, precis som du skriver. Jag tror också på det lilla enkla ordet "positivt" att vi kan påverka våra tankar och därmed hur vi väljer att leva våra liv. Har träffat så många människor som ser sig själva som offer, offer för något de blivit eller inte blivit , självklart kan man behöva hjälp med att ändra och hantera sin tankar och hitta sin egen lycka men man måste nog vilja och våga själv också!
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Offermentalitet och ältande som inte leder vidare i livet gör ingen lycklig. Kram

   Radera