söndag 17 maj 2015

Key Lime Pie

En amerikansk klassiker, som jag piffade till med några hallon.


Key Lime Pie med hallon
4-8 portioner 

100 g smör
200 g digestivekex
Fyllning
5-6 limefrukter
4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
Till servering
Vispad grädde
Färska hallon
 Mörk choklad, grovt riven

Gör så här
Smält smöret
Mixa kexen och häll ned smöret
Mixa till en smulig deg
Tryck ut degen i en stor pajform eller i portionsformar
Grädda i 200 grader i 10 minuter
Låt svalna
Riv skalet på limefrukterna
Pressa ur drygt 1 dl limesaft
Blanda saft och rivet skal
Vispa äggulorna ljusa och fluffiga
Häll i kondenserad mjölk, lite i taget
Fortsätt likadant med limesaften
Häll upp smeten i pajskalen
Grädda i 15-20 minuter
Låt svalna
Garnera med vispad grädde, hallon och riven choklad

Ska man servera pajen som efterrätt i portionsformar kan jag rekommendera att göra 8 portioner. Jag gjorde 4 portioner men den blev väldigt mäktig och mättande, så hälften räcker gott och väl som avslutning på en middag.

2 kommentarer:

  1. Så fiffigt att servera i portionsformar så alla får varsin paj. Något som jag tänker att barn särskilt uppskattar. Liza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kanske just den här pajen inte går att variera så mycket, men jag tror som du att särskilt barn tycker det är roligt att komponera sin egen paj med frukt och bär de är sugna på, och då är det ju alldeles ypperligt att göra pajen i portionsformar. Blanda bär och frukt och toppa med smuldeg. / Birgitta

      Radera